Obijene dve srpske radnje u Velikoj Hoči: Na meti lopova bile i u junu, policija ne reaguje

09.08.2022

09:44

0

Zajednica srpskih opština je jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM

Obijene dve srpske radnje u Velikoj Hoči: Na meti lopova bile i u junu, policija ne reaguje
velika hoca kosovo 1410 2021 24sedam goran sivacki (15) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Dve prodavnice mešovite robe u Velikoj Hoči, Bojana Pavlovića i Dušana Lukića obijene su u toku noći i iz njih su odneti mešovita roba i novac, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


Ove dve prodavnice našle su se na meti pljačkaša i krajem juna, ali ni tada kao ni sada tzv. Kosovska policija nije adekvatno reagovala niti su počinioci uhvaćeni.

Kako su u prodavnicama instalirane kamere, vlasnici prodavnica pljačku su primetili u vreme njenog izvršenja i o tome je pravovremeno obaveštena policija. Međutim, počinioci nisu uhvaćeni, a nakon uviđaja, vlasnici prodavnica nisu dobili kopiju zapisnika.

Pljačkom i obijanjem prodavnica, njima se direktno ugrožava egzistencija i opstanak u Velikoj Hoči te ovakvi incidenti imaju šire posledice na život srpskog naroda u ovoj sredini, ocenjuje Kancelarija.

- Nekažnjavanje zločina unosi dodatni nemir i strah među srpski narod u pokrajini, posebno u Metohiji i šalje poruku da za njih nema mira ni pravde - navode u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju insistira da se počinioci privedu pravdi, posebno s obzirom na činjenicu da postoje video zapisi kao dokaz i nema opravdanja da se ovaj zločin ne rasvetli.

Direktor Kancelarije Petar Petković je naveo i da pitanje o nestalima Priština koristi za politizaciju i ucene iako je reč o temi koja je duboko humanitarna.

- Beograd je postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih 9 lokacija na Kosovu i Metohiji - naveo je Petković.

On je rekao i da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština, jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM.

- Činjenica da Priština odbija da formira ZSO pokazuje da ih ne zanimaju bezbednost ni prava Srba, već sukobi i krize - ocenio je Petković.

Poručuje i da Beograd ostaje čvrsto opredeljen za dijalog kao jedini okvir za rešavanje kriza i problema na terenu i da se narednih mesec dana očekuje značajna diplomatska borba da se sačuvaju mir i stabilnost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike