Nijedan narod istrebljivanje ne slavi kao najznačajniji nacionalni praznik: Slobodan Vladušić o "Oluji"

07.08.2022

10:27

0

Hrvati u tom traktoru vide svoj najveći doprinos istoriji

Nijedan narod istrebljivanje ne slavi kao najznačajniji nacionalni praznik: Slobodan Vladušić o "Oluji"
Operacija Oluja (1) - Copyright Printscreen/YouTube/TheStevenBlue

Tokom svih ovih godina simbol "Oluje", čini mi se, za najveći broj građana Hrvatske je postao traktor, koji se koristi čak i kao emotikon. Iz toga se može zaključiti da Hrvatska, slaveći "Oluju", ne slavi vojnu pobedu, nego etničko čišćenje Srba, odnosno - s obzirom na iskustva iz NDH - dovršetak tog etničkog čišćenja, ovako priča za "Novosti" pisac i esejista Slobodan Vladušić.

Kako dalje navodi, postoje narodi koji su u svojoj istoriji proterivali ili istrebljivali pripadnike drugih naroda na teritoriji koju su videli kao svoju, ali ne zna nijedan narod koji to istrebljivanje slavi kao svoj najznačajniji nacionalni praznik.

- Drugi narodi se takvim stvarima baš i ne ponose. Zato smatram da bi za sve, uključujući i sam hrvatski narod, bilo dobro kada bi Hrvatska prestala da u tom traktoru vidi svoj najveći doprinos istoriji. Tako bi mogli da se stvore preduslovi za bolji odnos između Srba i Hrvata - ističe Vladušić.

Slično ponašanje primetno je i na KiM.

Promo / Laguna
 

- To je nastavak kontinuirane težnje Albanaca da očiste prostor Kosova od Srba - kaže Vladušić.

- Tu su stvari jasne. I jasno je da mi Srbima u južnoj srpskoj pokrajini treba da pomognemo i to ne samo onda kada su žrtve nasilja, nego uvek: svakog dana, svakog sata, svakog minuta. I na sve načine.

Upitan da li je moguća normalizacija odnosa, Slobodan odgovara:

- Jedini odnos koji postoji između Srbije i Kosova jeste taj da je Kosovo deo Srbije. Drugo je pitanje da li se mogu normalizovati odnosi između Srbije i Albanije. Verovatno bi to bilo moguće, ukoliko bi se Albanija odrekla težnje da stvori Veliku Albaniju. Mislim da u tom smislu vreme nije na njihovoj strani, ali da realna opasnost da se to dogodi, postoji i dalje. U svakom slučaju, postojanje Velike Albanije značilo bi da svaka sila koja baci pogled na Balkan, gleda da najpre zadovolji interese Albanaca, kao najmoćnijeg i politički najkoherentnijeg naroda. A to svakako nije u interesu Srbije. Dakle, dobili smo neku vrstu domaćeg zadatka da sprečimo da se tako nešto desi.

Nagrada "Borislav Pekić"

Slobodan Vladušić autor je romana Forwad za koji je dobio je nagrade "Borislav Pekić" i "Zlatni suncokret", dok je studija "Crnjanski, Megalopolis" ovenčana nagradom "Isidora Sekulić". Usledili su romani "Mi, izbrisani" i "Veliki juriš", a njegov poslednji roman "Omama", u kome se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje Miloš Crnjanski, bio je jedan od najomiljenijih protekle godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike