"Prognanim Srbima nije moguće izbrisati identitet, žalosno je što Hrvatska slavi današnji dan"

04.08.2022

08:08

0

Čubrilović ističe da pomirenja na ovim prostorima nema bez iskrenog pokajanja i priznavanja zločina počinjenog u ime vlastitog naroda

"Prognanim Srbima nije moguće izbrisati identitet, žalosno je što Hrvatska slavi današnji dan"
akcija oluja1 - Copyright Profimedia

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji", da je u toj oružanoj akciji Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba, što, kaže, nije uspelo ni ustaškim vlastima NDH-a.

- To etničko čišćenje pola miliona Srba iz Hrvatske, najveći je zločin počinjen u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Tužno je da više od dve decenije hrvatska država nije osudila ovaj zločin, niti je kaznila odgovorne za ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, za paljenje i uništavanje srpske imovine - rekao je Čubrilović.

Ističe da pomirenja na ovim prostorima nema bez iskrenog pokajanja i priznavanja zločina počinjenog u ime vlastitog naroda.

- Žalosno je što moderna, evropska država Hrvatska dan kada je proterala stotine hiljada ljudi koji su vekovima živeli na tom prostoru, danas slavi kao dan pobede - poručio je Čubrilović.

On je rekao da raduje činjenica da je patrijarh srpski Porfirije u utorak u Smiljanu osveštao crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla i čiji paroh je bio njegov otac Milutin, pružajući na taj način nadu Srbima prognanim iz Hrvatske da njihov identitet nije moguće izbrisati.

- Veoma je značajno što Srbija i Republika Srpska već nekoliko godina zajedno obeležavaju godišnjicu Oluje i na taj način neguju kulturu sećanja na etničko čišćenje srpskog naroda kako se nikada ne bi zaboravila patnja i stradanje kroz koje je naš narod prošao - naveo je Čubrilović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike