Hrvati joj ubili sina (11), pa tražili da im plati 5.000 evra, a sad joj oteli zemlju: Hrvatska i posle "Oluje" nastavlja teror nad Srbima

06.08.2022

16:35

0

Autor: 24sedam

Odjednom su počeli meci da padaju sa svih strana, tu ih je bilo dosta ranjeno, a tu su već bili mrtvi i moj i sin i svekar - ispričala je nesrećna žena

Hrvati joj ubili sina (11), pa tražili da im plati 5.000 evra, a sad joj oteli zemlju: Hrvatska i posle "Oluje" nastavlja teror nad Srbima
profimedia-0017506418 (1) - Copyright Printscreen/Youtube/Novo jutro/Profimedia

Tokom zločinačke akcije “Oluja”, koja predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, iz Republike Srpske Krajine Hrvati su proterali 250.000 i ubili najmanje 1.800 Srba. Među onima koji su stradali bio je i dvanaestogodišnji sin Nevenke Dobrić.

Ona je povodom 27. godišnjice zločinačke akcije “Oluja” ispričala kako se to dogodilo.

Nevenka Dobrić/Printscreen/Youtube/Novo jutro
 

- Ja sam iz sela Crkveni Bok sa Banije. Tog 4. avgusta su padale granate i mi nismo smeli da krenemo. Posle podne kada su prestale da padaju granate, moj sin, svekar i ja smo pošli traktorima, i kroz selo nije bilo problema, međutim, kada smo došli blizu šume, odjednom su počeli meci da padaju sa svih strana, tu ih je bilo dosta ranjeno, a tu su već bili mrtvi i moj i sin i svekar - rekla je nesrećna žena.

Prema njenim rečima, tom prilikom je pala sa traktora, gde je povredila glavu, odakle su je spasili njeni roditelji koji su slučajno naišli traktorom.

- Njih su zaustavili i tata je pitao da li sme da mi priđe, da vidi da li sam živa ili mrtva. Oni su mu dozvolili. Kada je prišao ja sam davala znake života. Onda su podigli prikolicu i izvukli me. Ja sam padala... Oni su nas takve onda gonili kroz šumu dva kilometra. I onda su rekli da će mene i tatu u zatvor, a mama i tetka da se vrate kući, međutim one nisu želele. Posle su nas pustili, a tatu su poslali u zatvor. Posle toga, vratili smo se do traktora, gde sam videla moje mrtvo dete. Ja nisam mogla da ga ponesem, nisam mogla ni sebe da nosim. Posle smo ga ostavili ispod traktora na ćebetu, jer su nam rekli da se sklonimo, i da bežimo iz šume – kazala je Dobrićeva.

Tanjug/Vladimir Dimitrijević
 

Posle toga, Nevenka odlazi sa majkom i tetkom iz šume, do prve kuće, gde joj je, kako kaže poznanica Nena Vidak pomogla. Naime, ona je njenog sina izvezla automobilom u Bosansku Kostajnicu.

- Tu smo prespavali, a ujutru je moj muž, koji je sa drugim sinom, starijim, bio na položaju čuvajući selo, došao. Sina Sinišu smo potom sahranili - rekla je Nevenka.

Međutim, Hrvatima očigledno nije bilo dovoljno što su joj ubili 11-godišnjeg sina, nego su nastavili da se iživljavaju nad nesrećnom ženom. Naime, Nevenka je nekoliko puta tužila Hrvatsku, ali je sve sporove izgubila.

- Ja sam Hrvatsku tužila za ubistvo deteta i izgubila sam. Opštinski, županijski, vrhovni i ustavni sud – svugde sam izgubila pod obrazloženjem zastarelosti i zbog toga što je “poginuo u ratnim dejstvima”. Ali to nije tačno. Niko od nas nije pucao, nego samo oni. Na kraju je slučaj stiglo i do Strazbura, ali je itaj sud posle mesec dana poslao odbijenicu. Još ja njima treba da platim hrvatskim sudovima oko 5.000 evra sudskih troškova! Ja to nikad neću platiti jer ja smatram da su oni ubili mog sina. Zato su oni na našu zemlju dedovinu tamo stavili šapu, tako da ni to više nemamo - kaže Nevenka.

Profimedia
 

Podsetimo, zločinačka akcija “Oluja” trajala je od 4. do 7. avgusta 1995. godine, a tom prilikom hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 i proterale 250.000 Srba, posle čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, tokom “Oluje” i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili – 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.084 osobe, dok se na “Veritasovoj” evidenciji nestalih vodi još njih 777, od čega je 588 civila, među kojima 295 žena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike