Vučić danas u Novom Sadu na Danu sećanja na žrtve "Oluje"

04.08.2022

05:34

0

Autor: J. S. J.

Dan sećanja biće održan na Trgu slobode u Novom Sadu, sa početkom u 20 časova

Vučić danas u Novom Sadu na Danu sećanja na žrtve "Oluje"
aleksandar vučić (1) - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Novom Sadu obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".


Dan sećanja biće održan na Trgu slobode u Novom Sadu, sa početkom u 20 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Inače, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potresnim videom najavio je da će obeležavanje godišnjice operacije hrvatske vojske „Oluja“, tokom koje je proterano i ubijeno više stotina hiljada Srba, biti održano 4. avgusta u Novom Sadu.

Poziv je upućen svim građanima da dođu u četvrtak, 4. avgusta, u 20.00 sati na Trg slobode u Novom Sadu. 

Stižu i Milorad Dodik i Željka Cvijanović

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Srpski član Predsedništva BiH i predsednica Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, prisustvovaće danas na Trgu slobode u Novom Sadu obeležavanju 27 godina od hrvatske vojno-policijske akcije ''Oluja''.

Na novosadskom trgu večeras će biti obeleženo veliko stradanje Srba u akciji ''Oluja'', najvećem etničkom čišćenju u Evropi od Drugog svetskog rata.

Državna ceremonija obeležavanja, kako je ranije najavljeno, počeće u 20 sati, a prisustvovaće joj i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Dodik će, kako je prenela RTRS, ujutru prisustvovati i obeležavanju slave Hrama Svete Marije Magdalene - Blage Marije, u naselju Banstol.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve nevino postradale u zločinačkoj akciji ''Oluja'' služiće episkop sremski Vasilije.

Akcija ''Oluja'' počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, kao i jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.


Bonus video



Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike