Sastanak Ane Brnabić i Čen Bo: Srbija može da računa na podršku Kine!

03.08.2022

19:42

0

Kina je, kako se dodaje, u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije

Sastanak Ane Brnabić i Čen Bo: Srbija može da računa na podršku Kine!
Tan2022-8-3_104850458_0 - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Kine Čen Bo o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu, saopšteno je iz Vlade.

Ana Brnabić je poseban akcenat tokom susreta sa Čen Bo stavila na rast ekonomske saradnje i podvukla da je obim robne razmene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

- Za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. Rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76 odsto), kao i uvozu (32 odsto) - navodi se u saopštenju.

Kina je, kako se dodaje, u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Premijerka je istakla da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019, triplirao.

Od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri kompanije su u vlasništvu kineskih investitora, i one su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra, predočila je Brnabićeva.

Posebno zadovoljstvo predsednica Vlade Srbije je izrazila povodom obnavljanja direktne avio-linije Beograd - Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnih linija "Er Srbije" krajem oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, premijerka Brnabić je sagovornici još jednom prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom Narodne Republike Kine. Taj stav se neće menjati, podvukla je Brnabićeva.

Čen Bo: Srbija može da računa na kontinuiranu podršku Kine

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Ona je dodala da Srbija, sa druge strane, i dalje može da računa na kontinuiranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima, poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija.

 

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike