Predsednik Vučić danas na Starom sajmištu: Sećanje na žrtve i zalog za budućnost da se zločini ne zaborave i nikada ne ponove

27.07.2022

05:08

0

Autor: I.K.

Želja je i namera da se kroz Memorijalni centar izrazi najdublje poštovanje prema žrtvama, oda počast stradalima, ali i da on bude zalog za budućnost

Predsednik Vučić danas na Starom sajmištu: Sećanje na žrtve i zalog za budućnost da se zločini ne zaborave i nikada ne ponove
vucic staro sajmiste copy - Copyright ATAImages/ A.A./Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji kojom će biti označen početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“, od 10 časova.

Pre dve godine donet je Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, koji je osnovan kao ustanova kulture radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun, Prihvatnog logora Zemun, kao i "Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe". 

Cilj je čuvati uspomenu na žrtve Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina. Logor na levoj obali Save, na Novom Beogradu, obuhvatao je područje nekadašnje Bežanijske bare, odnosno Beogradskog sajma nazvano Staro sajmište, na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, u kojem je ubijeno više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 srpskih civila i partizana i više stotina Roma, posebno žena, dece i staraca.

Želja je i namera da se kroz Memorijalni centar izrazi najdublje poštovanje prema žrtvama, oda počast stradalima, ali i da on bude zalog za budućnost, da se čuva uspomena na žrtve u prošlosti, te da podseća da se stradanja nikada više ne ponove.

Predviđene su dve muzejske celine, jedna posvećena Jevrejskom logoru Zemun, i druga posvećena prihvatnom logoru u kojem su većinu činili Srbi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike