Istoričar: Cilj pisma zagrebačkih biskupa da se umanji odgovornost hrvatske crkve

26.07.2022

11:54

1

Katolična crkva u Hrvatskoj negira pravo našoj crkvi da tu decu koja su pravi mučenici tako nazove

Istoričar: Cilj pisma zagrebačkih biskupa da se umanji odgovornost hrvatske crkve
Predrag Marković - Copyright RTS printscreen

Cilj pisma zagrebačkih nadbiskupa patrijarhu srpskom Porfiriju u kome tvrde da su Jastrebarsko i Sisak bili prihvatilišta, a ne logori za srpsku decu govori da, kako smatra istoričar Predrag Marković, imaju za cilj da se umanji odgovornost hrvatske crkve, da se sećanju na logor Jastrebarsko promeni predznak.

"Katolička crkva u Hrvatskoj negira pravo našoj crkvi da tu decu koja su pravi mučenici tako nazove. Ta deca su pravi mučenici i u to nema nikakve sumnje. Ta deca svojom mučeničkom smrću zaslužuju taj status", kaže Marković za Tanjug.

On dodaje da hrvatska crkva, kao i hrvatska država, nisu u stanju da zauzmu razuman i samokritičan odnos prema događajima u Drugom svetskom ratu, i da je ovo, za njega neverovatan potez, hrvatske države.

"To se nikome u Evropi nije desilo da mu zabrane takvu stvar", naglasio je Marković.

Kada se govori o logoru Jastrebarsko, istoričar ukazuje da se kod nas predstavlja da su časne sestre u tom logoru demonske žene koje muče i ubijaju decu.

"To u većini slučajeva nije bilo tako. Bilo je nekih koje jesu, ali tih nekoliko redovnica partizani su ubili odmah po oslobađanju logora", objašnjava Marković.

On ističe da je Interesantno da je Jastrebarsko, osim toga što je jedini logor za decu, i jedini logor koji je oslobođen u toku rata i mnogi od tih koji su ga oslobodili našli su tu svoju decu, rođake, komšije...

"Da isključimo sada komplikovanu priču da li su časne sestre u Jastrebarskom činile zločine ili ne. Sigurno nisu bile svete časne sestre zločinci, ali ta ideja da se deca ostave sama na nekoj ledini i budu ostavljeni gladovanju i bolesti, već je sama zločinačka. Teško se može pravdati samo postojanje logora Jastrebarsko, pogotovo kada na to dodamo slike malih dečaka sa ustaškim kapama", zaključuje Marković.

On ističe da Katolička crkva, samim tim što je učestvovala u tom poduhvatu, snosi odgovornost i da je svojim stavovima u sukobu s Vatikanom i Papom Franjom po raznim osnovama i podseća da je Papa Franjo izjavio da je nasilno pokrštavanje zločin.

"Katolička crkva u Hrvatskoj ne ispunjava zahtev Pape Franje da se suoči sa svojom mračnom prošlošću u Drugom svetskom ratu. U tom smislu, zanimljivo je da je Vatikan danas mnogo spremniji da to uradi nego katolička crkva u Hrvatskoj", poručuje istoričar.

Marković smatra da pismo hrvatskog sveštenstva neće bitnije uticati na srpsko-hrvatske odnose za koje smatra da nisu tako loši, koliko se često predstavljaju u medijima.

"Sve ide svojim tokom, već samo s vremena na vreme u medijima se podignu neke afere.Ti odnosi su loši na retoričkom nivou. Ta retorika se podiže i sledeća kriza će biti 5. avgusta i to će biti sledeći veliki događaj koji će da zavadi srpsku i hrvatsku javnost", smatra Marković.

On dodaje da odnosi Srbije i Hrvatske nisu najbolji mogući kao što su sa Mađarskom ili Severnom Makedonijom, ali da je bilo trenutaka kada su sa Crnom Gorom bili gori odnosi nego sa Hrvatskom, na primer u vreme proterivanja ambasadora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike