"Hladan tuš" za Kurtija! Stav Kaira ojačao blok zemalja koje se bore za poštovanje Međunarodnog prava

22.07.2022

07:41

0

Priština je nedavno odustala od apliciranja za članstvo Kosova u Interpolu, jer im je pretio debakl na glasanju na Generalnoj skupštini ove organizacije u oktobru u Indiji

"Hladan tuš" za Kurtija! Stav Kaira ojačao blok zemalja koje se bore za poštovanje Međunarodnog prava
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

To što je pet država spremno da povuče odluku o priznavanju Kosova i posebno čvrst stav Kaira da poštuje naš teritorijalni integritet, spustilo je rampu za pokušaje Prištine da postane član ključnih međunarodnih organizacija poput Uneska i Interpola, dok je stolica u Ujedinjenim nacijama u ovom trenutku za kosovske Albance nedostižni san.

Poruke koje je u Beogradu poslao egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi i parafiranje deklaracije o strateškom partnerstvu dveju država, došle su kao "hladan tuš" na velike ambicije vlade Aljbina Kurtija da će napraviti još neki korak u pravcu zaokruživanja nezavisnosti lažne države.

S obzirom na uticaj Egipta u afričkom i arapskom svetu, potez El Sisijeve vlasti da zamrzne odluku o priznavanju Kosova (donetu od strane bivšeg režima Mohameda Morsija, odnosno "Muslimanske braće), sigurno će uticati i na druge države da preispitaju odluku o priznavanju Kosova.

Za sada note država koje žele da preinače odluku o priznavanju Kosova Beograd drži "u fioci", ali je spreman da ih aktivira ukoliko Priština agresivnije krene u "osvajanje" međunarodnih organizacija.

Priština je nedavno odustala od apliciranja za članstvo Kosova u Interpolu, jer im je pretio debakl na glasanju na Generalnoj skupštini ove organizacije u oktobru u Indiji.

Neslavna je bila i Kurtijeva avantura otvaranja vrata Saveta Evrope, u maju ove godine.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević istakao je za "Novosti" da, od kada je El Sisi došao na vlast, Egipat "na papiru" priznaje Kosovo, ali ništa ne čini u tom pravcu:

- Velika je stvar što je egipatski predsednik to sada javno pojasnio. Zalaganje Srbije na otpriznavanju pokazuje da projekat nezavisnosti Kosova nije uspeo. Priština ni posle skoro deceniju i po ne može da se verifikuje na međunarodnoj sceni. Pokazalo se da su argumenti Srbije - Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i status KiM kao protektorata UN - čvrsti i da sve više na međunarodnoj sceni dobijaju na značaju i efikasnosti. Sve više zemalja preispituje svoj stav oko priznavanja Kosova i teško je da ponovo dođe do nekog talasa priznavanja koji se desio u prvim godinama, kada je veliki broj zemalja to učinio pod pritiskom Amerike i drugih zapadnih centara moći, ne ulazeći u stvarno stanje.

Milivojević ukazuje da polovina država Afrike već ne priznaje Kosovo, a pozicija Kaira sigurno će imati odjeka i u Arpskoj ligi, gde još dve velike zemlje, Sirija i Iran, ne priznaju lažnu državu.

- Treba imati u vidu da i mediteranske države severne Afrike takođe ne priznaju Kosovo - Tunis, Maroko, Alžir. Taj "front" sada jača i stav Egipta može da bude odlučujući za neke zemlje koje preispituju pozicije oko KiM. To je naročito važno i zbog zemalja Zaliva, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, koje su ranije čvrsto stajale na poziciji priznavanja, ali se tu stvari menjaju. Puno država u tom preispitivanju stavova oko Kosova ima i svoj interes, prepoznaju da je neophodno da se zalažu za poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jer i same mogu da dođu u sličan problem.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je , za "Novosti", da se sadašnja egipatska vlast ogradila od odluka prethodne, nije poništila priznavanje zbog kontinuiteta državne politike, ali je jasno stavila do znanja da će se ponašati prema Kosovu kao da nije država:

- Neće lobirati za Prištinu u arapskom svetu, što je za nas vrlo značajno, neće ni na koji drugi način razvijati odnose sa Kosovom. Otpriznavanja i pozicija Kaira nisu prepreka da Priština pokuša da postane član međunarodnih organizacija, ali jesu da ostvari veći rezultat u arapskom svetu ili među islamskim državama, gde Egipat ima "težinu". Moguće je da će, kako se budu razvijali naši odnosi i kako bude slabila američka dominacija zbog dešavanja u Ukrajini, i Egipat na kraju odlučiti da potpuno opozove priznavanje. Ovo je svakako dobar pokazatelj i drugim zemljama koje su pod pritiskom SAD priznale Kosovo, da ne lobiraju za njega.

PREVAGA NA IST RIVERU

Sa 19 država koje su prethodnih godina preinačile odluku o Kosovu i pet država koje su spremne da povuku priznavanje nezavisnosti, odnos snaga na Ist Riveru sada je značajno u našu korist. Od 193 članice Ujedinjenih nacija, broj onih koje su uz Prištinu pao je na 88, dok 105 zemalja Kosovo ne priznaje ili ne glasa za njega u međunarodnim organizacijama.

BLOKIRANO PARTNERSTVO ZA MIR

Priština je u više navrata najavljivala aplikaciju i za članstvo u Partnerstvu za mir NATO, ali su male šanse da će se posle neuspeha u Savetu Evrope i Interpolu odlučiti na ovaj korak. Za prijem nove članice u NATO moraju da se slože sve države, a četiri iz EU - Španija, Rumunija, Grčka i Slovačka nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost. Iako se na njih vrši neprestan pritisak da tu poziciju promene, pogotovo od izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba, iz ovih zemalja stižu poruke da se to neće dogoditi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike