Priština odustala od zahteva za članstvo u Interpolu!?

30.06.2022

10:21

0

Priština ovaj potez povukla bez detaljnih konsultacija sa Zapadom

Priština odustala od zahteva za članstvo u Interpolu!?
Priština, arhiva - Copyright 24sedam/J.S.J.

Vladi Aljbina Kurtija je iz zapadnih centara moći sugerisano da će u slučaju da podnesu zahtev za članstvo ponovo doživeti debakl i da sad nije trenutak da se upuštaju u ovu avanturu.

Kurti je svestan da ne bi bilo dobro da u Interpolu doživi još jedan debakl, posebno imajući u vidu nedavni pokušaj da otvore vrata Saveta Evrope koji je takođe prošao neslavno, prenose "Novosti" svoja saznanja.

Već ranije odbijan zahtev za ulazak u Interpol

Prijem tzv. Kosova u Interpol odbijen je 2018. godine jer su države članice glasale protiv toga, a godinu dana kasnije ponovo je bilo podnelo zahtev za prijem, ali je kasnije taj zahtev povuklo.

Najveći pokrovitelji kosovske nezavisnosti, pre svih Nemačka i Francuska u startu su se protivile da Priština podnese zahtev za članstvo u SE u ovom trenutku, s obzirom na delikatne geopolitičke okolnosti zbog ukrajinsko-ruskog sukoba. 

AP Photo/Laurent Cipriani, File
 

Nezadovoljstvo Zapada podgrejala je i činjenica što je Priština ovaj potez povukla bez detaljnih konsultacija sa njima.

Vulin: Tzv. Kosovo ne sme postati član Interpola

Ukoliko Priština ponovo podnese zahtev za članstvo u Interpolu, Srbija će, prema rečima ministra Vulina, energično i argumentovano boriti kako bi to sprečila, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali i samim smislom postojanja ove organizacije.

Takozvano Kosovo, kako je naveo krajem marta meseca, ne sme da bude član bilo koje međunarodne organizacije, posebno ne one koja raspolože informacijama o kriminalu i organizovanim kriminalnim grupama.

Protiv da tzv. Kosovo aplicira za SE bila je i Ukrajina, jer smatra da bi to dalo mogućnost Krimu i Donbasu, da kao međunarodno nepriznate teritorije, takođe podnesu zahtev za SE.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike