Podrška selu, porodici, manjinama, ali i Srbima u regionu: Skupština u ponedeljak nastavlja rad, u sredu izbor Vlade

24.10.2020

07:57 >> 17:32

0

Prema ranije predviđenoj dinamici, glasanje o Predlogu zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak

Podrška selu, porodici, manjinama, ali i Srbima u regionu: Skupština u ponedeljak nastavlja rad, u sredu izbor Vlade
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima.

Predlog predviđa da Vlada Srbije ima 21 ministarstvo, a pored dosadašnjih 18, biće i tri nova – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Današnja, prva sednica Drugog redovnog zasedanja započela je intoniranjem himne, a predsednik Skupštine, Ivica Dačić na početku je zamolio poslanike da ubuduće budu tačno na vreme u sali, kako bi sednice i počinjale u zakazano vreme.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će svi potpredsednici parlamenta predsedavati sednicom po utvrđenom redosledu i da će i to biti doprinos atmosferi tolerancije i odgovornosti za funckionisanje Narodne skupštine.

Dačić je, uoči sednice održao prvi redovni Kolegijum u novom sazivu parlamenta.

Kolegijum, pored predsednika Skupštine Srbije, čine još i potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Prvi je reč dobio Dragan Marković Palma koji je istakao važnost novog Ministarstva o selu, kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se ljudi zadržali na selu, predlažući da se na rafovima prodavnica nalazi više domaćih proizvoda, da se saobraćajna  infrastruktura poboljša, da se pomogne u nabavci mašina… Da se garantuje cena proizvoda, te da država spreči nakupce da obaraju cenu poljoprivrednim proizvođačima. Kako je istakao, više od 40 odsto sela nema puteve, nemaju ambulante, nema infrastrukture koja bi zadržala mlade na selu.

– Ako je UNESCO priznao srpsko selo za kulturnu baštinu, onda i mi moramo mladima da omogućimo da nauče tu kulturu, rekao je Marković naglašavajući da je dobar predlog da se i srpsko selo pita preko svog ministra i da država pomogne.

On je napomenuo da je od jedne elementarne nepogode poljoprivrednom proizvođaču potrebno tri godine da se oporavi.

Poslanik koalicije SPS-JS predložio je i da se osnuje Ministarstvo za školski sport.

Enis Imamović iz koalicije Ujedinjena dolina-SDA Sandžak najavio je da neće podržati Predlog zakona o ministarstvima, jer ne vidi da će on na bilo koji način poboljšati život manjina. On je najavio da će pokušati amandmanima da taj Predlog poboljša, ističući da je neophodno da se buduća Vlada bavi ublažavanjem posledica pandemije.

Enis Imamović, parlament.gov.rs printscreen

Poslanik PUPS “Tri P”, Hadži Milorad Stošić istakao je važnost osnivanja Ministarstva za selo.

Kako je naveo, van gradskih sredina živi 40,5 odsto stanovništva u Srbiji. Od 4.709 sela 1.200 je u fazi izumiranja. U 86 odsto opada broj žitelja, u 550 ima manje od 50 stanivnika. U Srbiji čak 83 odsto sela nema Dom kulture. Oko 50 je praznih naselja. U velikom broju naselja postoji veliki broj praznih kuća. U 230 sela nema osnovnih škola, u 173 škole imali smo samo po jednog đaka. U 500 sela nema asfaltnog puta u 400 sela nema prodavnice. U 2760 nema vrtića, naveo je Stošić.

Hadži Milorad Stošić, parlament.gov.rs printscreen

Kaže da selo karakteriše starije stanovništvo, a u dve trećine sela nema ambulante. U Srbiji se, kaže, uzgaja mali broj stoke, a srpska gazdinstva poseduju mehanizaciju u proseku staru 20-25 godina. Osigurava se samo 10 odsto imanja. On je potvrdio da će PUPS podržati Predlog zakona.

Poslanica Elvira Kovač iz SVM, istakla je da nema dilemu o podršci predloženom Predlogu zakona, jer to vide kao saglasnost sa stavovima politike SVM.

Elvira Kovač, parlament.gov.rs printscreen

Šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Ðorđe Milićević izjavio je danas da se zakonom o ministarstvima stvara temelj da Vlada Srbije radi još bolje i da može da realizuje proklamovana načela.

Najavljujući podršku socijalista zakonu, Milićević je kazao da je zakon odraz realnih potreba građana i društva i da je potvrda da se ide ka uređenijoj i boljoj državi.

Milićević je istakao da je SPS ponosan na rezultate koji su ostvareni u prethodnom periodu i da trasiraju put za rad buduće vlade na kojem su nastavak reformskog kursa, investicije i razvoj.

Đorđe Milićević, parlament.gov.rs printscreen

Milićević je pozdravio formiranje tri nova ministarstva.

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović i samostalni poslanik Vladan Glišić, polemisali su danas u Skupštini Srbije o Srbima koji žive van zemlje.

Glišić je rekao da neće podržati Predlog zakona o ministarstvima, ne zato što je opozicioni poslanik, već zbog toga što nema ministarstva za dijasporu.

Vladan Glišić, parlament.gov.rs

On je pohvalio to što će vlada u budućnosti imati ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i ministarstvo za brigu o selu, ali je naveo da je za poboljšanje situacije u tim oblastima potrebna korenita promena društva.

Aleksandar Martinović, parlament.gov.rs

Aleksandar Martinović je ukazao i da je predsednik Aleksandar Vučić mnogo toga uradio za Srbe u dijaspori i da je posle dugog niza godina ponovo vratio u spektar političkog interesovanja položaj srpskog naroda u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori…

Nakon četvoročasovne rasprave, proglašena je pauza, a poslanici su nastavili rad od 15 sati.

Pažnju poslanika i poseban aplauz privukao je govor poslanice SPS-a Dubravke Kralj (26), čiji je ovo bio prvi govor u srpskom parlamentu. Ona je, takođe i među najmlađim poslanicima u novom sazivu najvišeg zakonodavnog tela.

Dubravka Kralj, parlament.gov.rs

Navodeći uspehe prethodne Vlade, istakla je šta će biti zadaci budućeg Ministarstva za brigu o porodici.

-Smatram da je u doba individualizacije neophodno dati podršku i promovisati porodične vrednosti. Pitanje populacione politike i demografiej su pitanje opstanka našeg društva, pitanja ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava su pitanje unapređenje demokratskih vrednosti u našem društvu, a pitanje brige o selu je pitanje očuvanje stuba našeg društva, našeg seljaka. Zato poslanička grupa SPS podržava Predlog zakona o ministarstvima, zaključila je Dubravka Kralj.

Nakon aplauza koji je dobila, predsednik Skupštine Ivica Dačić, čijoj partiji pripada mlada poslanica, naglasio je da je to bio njen prvi govor u parlamentu. Ona je, inače, master pravnik, a Pravni fakultet u Novom Sadu završila je prosečnom ocenom 9,97.

Miodrag Linta, poslanik istakao je da je u poslednjih šest godina učinjen je značaj napredak pružanja pomoći Srbima u regionu, ali je govorio o problemima sa kojima se susreću.

-Imali smo niz konkretnih mera. Međutim, moje mišljenje je da je problem Srba u regionu jako težak i da bi trebalo osnovati Ministarstvo za Srbe u regionu koje bi se na sistematski način bavilo pružalo konkretne pomoći na svakodnevnom nivou. Preko obnove kuća, javnih objekata, crtava, domova kulture, škola, zatim konkretnu ekonomsku pomoć i borba za oteta imovinska i stečena prava proteranih Srba, rekao je Linta.

Miodrag Linta, parlament.gov.rs

Takođe važno pitanje koje muči veliki broj Srba jeste pitanje ratnih zločina.

-Znamo da u Zagrebu i Sarajevu nema nezavisnog pravosuđa, tu su etički motivisane institucije čiji je cilj da vode istrage, podižu optužnice i sude Srbima pripadnicima nekadašnje JNA, da se opravda najobičnija laž da su Srbija i srpski narod izvršili agresiju, a da su Hrvati i Bošnjaci tobože vodili oslobodilačke ratove i bili žrtve te agresije. Činjenice pokazuju da je za rat u Hrvatskoj glavni krivac bio ustaški režim Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etički čiste hrvatske države bez Srba, a da je glavni cilj islamistički cilj Alije Izetbegovića bio stvaranje unitarne BiH odakle bi bili proterani Srbi ili bi bili građani petog reda, naznačio je Linta.

Zato bi trebalo otvoriti kancelariju za pomoć osumnjičenim Srbima, predlaže Linta, čiji bi cilj bio pružanje pomoći u odbrani u montiranim političkim procesima.

parlament.gov.rs

-Najveći broj pripadnika nekadašnje JNA su u teškoj situaciji i nemaju novca da plaćaju teške i duge procese, a časni su i žele da skinu ljagu sa imena, rekao je Linta.

Izrazio je nezadovoljstvo radom Tužilaštva za ratne zločina, naglasivši da su tokom 13 godina podignute optužnice protiv 178, dve protiv Hrvata, dve protiv muslimana, 21 protiv Albanaca i 153 protiv Srba.

-Jedno od najznačajnijih pitanja je ono koje se tiče nestalih lica. Hrvatska godinama ističe da potražuje 1.869 nestalih građana, ali izbegava da kaže nacionalnu pripadnost, a više od 1.100 su Srbi. Moramo da tražimo da Hrvatska objavi nacionalnu pripadnost nestalih koje potražuju, naveo je Linta.

On je zaključio da će podržati predloženi Zakon o ministarstvima.

Nastavak rasprave o Predlogu zakona o ministarstvima, biće u ponedeljak, budući da su uloženi amandmani, ali je predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio da poslanici danas glasaju o prestanku funkcije i imenovanju u RIK i predlogu za imenovanju generalnog sekretara Narodne skupštine.

Dačić skupština, youtube printscreen2

Dačić je za sredu najavio sednicu na kojoj će biti izabrana Vlada Srbije.

Posle usvajanja zakona o ministarstvima, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izneće poslanicima svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta. Prema ranije predviđenoj dinamici, glasanje o Predlogu zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Sastav nove vlade trebalo bi da bude poznat posle sednice Predsedništva SNS koja je zakazana za nedelju, 25. oktobra.

Na dnevnom redu sednice parlamenta je i Predlog odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju, kao i Predlog za imenovanje zamenika generalnog sekretara Narodne skupštine.

Predloženo je da zamenici generalnog sekretara Skupštine Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

Sednici parlamenta prethodio je Kolegijum Skupštine Srbije koji je sazvao predsednik Ivica Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike