Ko ostaje u Nemanjinoj 11, ko odlazi, a ko menja fotelju: U nedelju saznajemo imena ministara, ovako izgleda moguća raspodela

23.10.2020

19:10 >> 19:38

0

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, tri nova, a u predlogu zakona više nema ministarstava bez portfelja

Ko ostaje u Nemanjinoj 11, ko odlazi, a ko menja fotelju: U nedelju saznajemo imena ministara, ovako izgleda moguća raspodela
msp - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru uputila grupa od 167 poslanika.

Formiraće se Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Nova Vlada Srbije, čije se formiranje očekuje sledeće sedmice, pored pomenuta tri imaće i Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo za evropske integracije.

Takođe, biće i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

U Predlogu zakona više nema ministarstava bez portfelja.

O Predlogu zakona o ministarstvima poslanici će raspravljati u subotu 24. oktobra, ranije je najavio predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Srpska napredna stranka najavila je da će u nedelju 25. oktobra u 10 sati biti održana sednica stranačkog predsedništva.

Predsedništvo će zasedati u sedištu SNS-a, a očekuje se da će posle sednice biti poznato ko će biti ministri u novoj Vladi Srbije.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je na sednici u utorak objavio samo da će lider socijalista Ivica Dačić biti izabran za predsednika parlamenta, što je i učinjeno u četvrtak, dok je rekao kako mu za konačnu odluku o ministarskim pozicijama treba još nekoliko dana da razmisli.

Iako zvanično imena budućih ministara nisu poznata, prema nezvaničnim izvorima, SPAS Aleksandra Šapića najverovatnije će dobiti novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji. Tu se kao najozbiljniji kandidat za šefa pominje Ratko Dmitrović, koji je na toj listi izabran za poslanika.

Novi član Vlade biće, navodno, Gordana Čomić, koja će stati na čelo Ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog.

Buduće Ministarstvo za brigu o selu, prema nezvaničnim izvorima predvodiće Milan Krkobabić.

Kako pojedini mediji navode, Branko Ružić gotovo sigurno ostaje na dosadašnjoj poziciji, dok neki tvrde da  napušta resor državne uprave i lokalne samouprave i da je najbliži mestu ministra prosvete. Na tom mestu neki vide i trenutnu zamenicu direktorke Instituta “Batut” Dariju Kisić Tepavčević.

Aleksandar Antić takođe verovatno neće više voditi sektor energetike, ali bi možda mogao da sedne za kormilo resora građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ili nekog od javnih preduzeća. Za ministra rudarstva i energetike, tvrde upućeni, najozbiljniji kandidat je Zorana Mihajlović.

Foto:Vlada Srbije

Siniša Mali, za sada, među retkima je koji je obezbedio da ostane na istoj funkciji kao i do sada, dakle na čelu Ministarstva finansija. Svoje pozicije će, najverovatnije, zadržati i Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović. Nebojša Stefanović ostaće u sektoru bezbednosti, kako je najavio Vučić, ali po svemu sudeći, neće ostati na mestu ministra policije. Za Vulina se, takođe, sve glasnije priča da neće više voditi sektor odbrane, a da li će baš ova dvojica ministara rotirati svoje funkcije, saznaćemo u nedelju.

Foto:Vlada Srbije

Pominje se takođe da je Rasim Raljić svoju poziciju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepustio koleginici iz stranke Tatjani Matić.

Dosadašnja predsednica Skupštine, Maja Gojković, viđena je na čelu Ministarstva kulture i informisanja.

Maja Gojković
ATAImages/Miloš Tešić

Kao najozbiljniji kandidat za šefa diplomatije, pominje se Nikola Selaković.

Na čelo Ministarstva pravde takođe bi trebalo da dođe “novo lice”, a spekuliše se da će ministarka pravde postati advokatica Maja Popović.

Aktuelni predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pominje se kao ministar privrede.

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike