Onemogućiti unuku stradalog da se pomoli na najtežem stratištu bivše Jugoslavije je nezamislivo

18.07.2022

13:37

0

Počasni konzul Srbije u Izraelu o skandaloznoj odluci Zagreba da zabrani predsedniku Vučiću da poseti Jasenovac

Onemogućiti unuku stradalog da se pomoli na najtežem stratištu bivše Jugoslavije je nezamislivo
aleksandar nikolic efraim zurof - Copyright Privatna arhiva

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić razgovarao je sa direktorom za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom o nedopuštanju predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti spomen-područje Jasenovac, ocenjujući da to nije dobra poruka za obrazovni, komemorativni i iznad svega duhovni pristup onoga što Jasenovac simbolizuje.

- Tokom jučerašnjeg razgovora sa Zurofom, direktorom za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", o zabrinjavajućem nedozvoljavanju privatne posete Spomen području Jasenovac predsedniku Republike Srbije, pored neshvatljivog izlaska iz okvira diskretne komunikacije uobičajenim kanalima, odnosno prvobitnih objava u medijima, dva momenta su se nametnula - primetio je Nikolić i dodao:

- Najpre, predsednik Vučić je i potomak žrtava sistema koncentracionih i logora smrti Jasenovac. Ta činjenica nosi u sebi imperativ ne razvodnjavanja svetosti sumornih istorijskih činjenica i omogućavanje intimnog odnosa prema lokalitetu. Žrtve Holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu su sapatnički stradalnici jedinstvenog zločina u ljudskoj istoriji oko koga nema polemike - istakao je on u izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je dodao, naučno-istraživačka međunarodna saradnja kompetentnih ustanova i pojedinca ne dovodi u pitanje imenično evidentirane žrtve, odnosno motive njihove likvidacije.

- Onemogućiti unuku stradalog da prisluži sveću, položi venac i da se pomoli na najtežem stratištu bivše Jugoslavije je nezamislivo i nameće nemogućnost čak ni pomisli na sličnu situaciju potomaka stradalih u logorima smrti širom današnje Poljske - rekao je on.

Kaže da ovo nije prvi put da se "odnos prema potomcima Srba pobijenih u NDH tretira diskriminirajuće onom potomcima Jevreja".

Između ostalog je naveo da nije moguće poštovati jevrejske žrtve, ne poštujući srpske ili romske jednog istog stratišta.

- Ovo svakako nije dobra poruka za obrazovni, komemorativni i iznad svega duhovni pristup onoga što Jasenovac simbolizuje - zaključeno je u izjavi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike