Lajčak: Pripremamo sastanak Vučića i Kurtija za jul

07.07.2022

06:53

0

Osvrćući se na razgovore u Briselu od pre dve nedelje istakao je da je važno da ovde bude uspešna regionalna saradnja

Lajčak: Pripremamo sastanak Vučića i Kurtija za jul
lajcak miroslav 03062021-0001 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Došao sam u Prištinu i Beograd sa idejom da sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija pripremimo već u julu, jer smatramo da osim nivoa glavnih pregovarača koji funkcioniše, treba da se podignemo na nivo lidera, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.


On je u intervjuu za najnoviji broj magazina Nedeljnik rekao da i kod Vučića i kod Kurtija postoji raspoloženje za tako nešto.

Osvrćući se na razgovore u Briselu od pre dve nedelje, kojima predstavnici Zapadnog Balkana (ZB) listom nisu bili zadovoljni, istakao je da je važno da ovde bude uspešna regionalna saradnja.

"Teško je uveriti evropske lidere da ste spremni da funkcionišete u porodici od 27, ako imate problem u porodici od šest", rekao je Lajčak.

Govoreći o sve manjem evrovcentrizmu u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, a posebno Srbiji, rekao je da za to postoji i odgovornost Evropske unije, pre svega zato što je proces proširenja počela da posmatra kao tehničku stvar.

S druge strane, ukazao je da i sa Balkana vidi i čuje da je samo EU odgovorna.

-A nije tako. Svaka zemlja u regionu ima svoje domaće zadatke i zna šta još treba da ispuni. Da krivimo Brisel - pa, to neće da nas dovede u EU. I toga treba da budemo svesni- rekao je Lajčak.

Upitan da li projekat Otvoreni Balkan (OB) vidi kao pokazatelj da balkanska porodica može da funkcioniše, odgovorio je da EU stoji na stanovištu da je regionalna saradnja poželjna i dobrodošla.

Nije krio da je u početku bilo pitanja zašto je OB potreban kada ima već dovoljno formata, ali da se vidi entuzijazam zemalja koje učestvuju u njemu i da je EU sprema da ga podrži.

-Imamo samo dva uslova. Jedan je da taj projekat bude inkluzivan, da niko nije isključen iz njega, drugi - da sve o čemu se dogovara bude bazirano na evropskim standardima, da pomaže na evropskom putu- naveo je Lajčak.

Dodao je da bi bilo dobro da se, umesto polemike, fokusiramo na konkretne rezultate i da je ovaj projekat, ako se pokaže kao koristan. dobrodošao.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike