RIK danas objavljuje konačne rezultate izbora

05.07.2022

07:31

0

Poslednji rok za formiranje vlade je početak novembra

RIK danas objavljuje konačne rezultate izbora
skupština - Copyright ATA Images/Milan Maričić 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da je sednica RIK-a zakazana danas za 12 časova i da će se tada utvrditi ukupan izveštaj o rezultatima izbora, koji će biti dostavljen Skupštini.


Dimitrijević je za RTS rekao da što se tiče narodnih poslanika u skladu sa Ustavom predsednik Skupštine zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će se potvrditi mandati narodnim poslanicima i to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

-Od danas praktično počinju da teku rokovi za zakazivanje te sednice. Zakonski rok je 30 dana počev od danas - poručio je Dimitrijević.

Naveo je da je poslednje glasanje održano u Velikom Trnovcu na biračkom mestu broj 6.

-Ono je uspešno završeno posle nekoliko ponavljanja, zbog opravdane zaštite izbornog prava. Protekao je rok za zaštitu izbornog prava. Opštinska izborna komisija opštine Bujanovac je na jučerašnjoj sednici utvrdila zbirni izveštaj za sva izborna mesta sa svoje teritorije i dostavila ga RIK-u. Mi smo odmah zakazali sednicu. Nakon toga teku svi ostali rokovi - istakao je Dimitrijević.

Kako je rekao, poslednji rok za formiranje vlade je početak novembra.

-Ovde govorimo o krajnjim rokovima. U okviru tih rokova može da se formira i konstituiše i parlament i vlada - napomenuo je on.
Tanjug/Sava Radovanović
 

 


Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista od kojih je 12 prešlo cenzus.

-Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana - ukazao je Dimitrijević.

Naveo je da je na poslednjim parlamentarnim izborima bio rekordan broj članova biračkih odbora.

-Dodatno što se posmatrača tiče, nov Zakon o izboru narodnih poslanika daje veliku mogućnost posmatračima da posmatraju izborni proces u svakoj fazi i u svakom organu. Oni mogu da reaguju samo nekim savetima nakon sprovedenih izbora. Kada prisustvuju sednicama organa za sprovođenje izbora, oni su tu samo u svojstvu posmatrača, ali je bitno da su tu u svakoj fazi izbornog procesa od početka do kraja - napomenuo je Dimitrijević.

Kako je dodao, važno je da su izbori završeni.

-Bio je rekordan broj posmatrača - oko 5.218 predstavnika domaćih udruženja i međunarodnih organizacija- kazao je Dimitrijević.

Takođe je rekao da je u devet sati sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije.

-Oni će obaviti niz sastanaka i okruglih stolova sa ciljem da se vidi kako je tekao prethodni izborni ciklus, koja su to moguća unapređenja izbornog zakonodavstva u narednom periodu i da vidimo koja je to najbolja praksa u demokratski razvijenim društvima - zaključio je Dimitrijević.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike