Đilas i Jeremić, samo dva meseca posle izbora, opleli jedan po drugom i poručili - nikad više zajedno

18.06.2022

18:45

0

Nije im dugo trebalo da jasno i glasno kažu da zapravo nisu bili ujedinjeni zato što dele iste vrednosti, već samo radi pokušaja da dođu na vlast

Đilas i Jeremić, samo dva meseca posle izbora, opleli jedan po drugom i poručili - nikad više zajedno
Dragan Đilas Vuk Jeremić ata images_22022022_0006 - Copyright Dimitrije Nikolic/ATAImages

Ni izborne radnje još formalno nisu završene, jer se parlamentarni izbori održavaju na još jednom biračkom mestu, a dvojica samoprozvanih lidera opozicije već su opleli jedan po drugom i zakleli se - nikad više zajedno.

Nije im dugo trebalo da jasno i glasno kažu da zapravo nisu bili ujedinjeni zato što dele iste vrednosti, već samo radi pokušaja da dođu na vlast, a za taj cilj nisu birali sredstva, pa ni to da se prave da su ujedinjeni.

Naime, Dragan Ðilas obratio se delegatima na stranačkoj izbornoj skupštini, na kojoj je ponovo izabran za predsednika Stranke slobode i pravde, dok je Vuk Jeremić svoju "besedu" održao na sednici Gradskog odbora Narodne stranke čiji je predsednik.

Jeremić je izjavio da je opozicija mogla da pobedi na beogradskim izborima da je, kako je rekao, bilo manje bahatosti i da nije bilo "trojanskih konja i magaraca" u opoziciji, očigledno aludirajući na nekadašnjeg "saborca" Đilasa. Optužio je nekadašnje partnere za "podmetanja i udarce s leđa", te ponižavajući ultimatum koji je za cilj stavljanje "pod čizmu", rekao je Jeremić. Poručio je, takođe, da dalje kao stranka idu sami. 

Nije ni Đilasu dugo trebalo da kaže sve što misli o dojučerašnjem koalicionom partneru, te poručio da oko politike stranke više neće praviti kompromise.

- Tu grešku smo činili u prethodnom periodu kada smo zbog jedinstva opozicije nastupali zajedno sa ljudima koji ne dele našu političku viziju. Sledeće izbore ćemo iskoristiti kako bismo sa građanima razgovarali o našoj politici. Zbog toga ćemo na njih ići ili samostalno ili uz podršku organizacija koje dele naše vrednosti i političke stavove, poručio je Đilas priznajući da se udružio pred izbore i sa onima sa kojima ne deli političke stavove.

Više nego jasno stavio je do znanja da je udružena opozicija bila oročeni pakt. Narod je to prozreo, pa im nije ukazao veće poverenje, te ni jedan ni drugi nisu osvojili vlast. A kako bi ovi govori danas izgledali da su je osvojili, ostavljamo mašti na volju.

Ono što je gotovo sigurno jeste da bi Đilas uveo sankcije Rusiji, što je takođe u današnjem govoru eksplicitno rekao.

M.M./ATAImages
Dojučerašnji koalicioni partneri Jeremić i Đilas danas poručili - nikad više zajedno

 

-To što sam ja, kao i većina vas protiv sankcija, jer znamo ko od njih najviše strada, u ovoj situaciji nije argument. Ne možemo se odvajati od svih naših komšija. Zamislite da živite u zgradi od 40 stanova. Problem lifta i prokišnjavanja rešavaćate sa ljudima koji žive u preostalih 39 stanova. Možda u prvoj susednoj zgradi žive neki ljudi koje više volite, možda i bolje komšije, ali to nije bitno. Sa njima vaš lift ne možete sređivati. A posebno ne možete ako između vaše i te prve susedne zgrade koja vam je najbliža, prolazi auto-put sa šest traka koji ne možete da pređete“, pokušao je slikovito Đilas da objasni situaciju u kojoj se zemlja nalazi otkrivajući da mu je možda Rusija draža, ali bliži je Evropi.

Po istom principu je, očigledno, u koaliciju ulazio i sa Jeremićem.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike