Srbija i Mađarska potpisale novi ugovor o graničnoj kontroli: Ekonomsko-trgovinska razmena za pet meseci dostigla nivo od 1,8 milijardi evra

04.07.2022

15:00

0

Potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom koji se odvija između Mađarske i Srbije

Srbija i Mađarska potpisale novi ugovor o graničnoj kontroli: Ekonomsko-trgovinska razmena za pet meseci dostigla nivo od 1,8 milijardi evra
Sijarto i Selaković (5) - Copyright FOTO TANJUG/ALEKSANDRA

U Subotici je danas potpisan sporazum između vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, a potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

- Izmene i dopune sporazuma će u velikoj meri doprinositi smanjenju gužvi na našim graničnim prelazima koji postoje - rekao je Selaković na konferenciji za novinare posle sastanka sa Sijartom i potpisivanja sporazuma.

On je objasnio da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom koji se odvija između Mađarske i Srbije, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

- Podsećam da je 10. juna potpisan memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne, lakše prolazi kroz energetsku krizu - dodao je Selaković.


On je preneo da je sa Sijartom razgovarao i o daljem razvoju ekonomske saradnje, kao i angažovanju na infrastrukturnim projektima regionalne saradnje.


Selaković je istakao da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile ekonomsku saradnju koja je u odnosu na prošlu koja je bila rekordna, dostigla još viši novo.

- Naša ekonomsko-trgovinska razmena za pet meseci ove godine već je dostigla nivo od 1,8 milijardi evra - rekao je Selaković.

Sijarto je istakao da je prijateljstvo između dve zemlje istorijsko i da se svakim danom pišu nova poglavlja saradnje.

- U prvoj polovini ove godine udvostručili smo trgovinsku razmenu između dve zemlje, za 117 odsto. Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd - Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe - rekao je Sijarto.

On je naveo da će železnićki robni promet prolaziti kroz Reske, gde će se se obavljati i granična kontrola u međunarodnom železničkom saobraćaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike