Karić za 24sedam: EU uvodi sankcije zbog nacionalne pripadnosti, preduzeću pravne mere za njihovo ukidanje

03.06.2022

17:05

0

Autor: 24sedam

Sa velikim iznenađenjem sam saznao da se moje ime nalazi na sankcionom spisku Evropskog saveta, rekao je Karić

Karić za 24sedam: EU uvodi sankcije zbog nacionalne pripadnosti, preduzeću pravne mere za njihovo ukidanje
Bogoljub Karić - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

U Službenom glasniku EU objavljen je dokument šestog paketa sankcija protiv Rusije, koje stupaju na snagu 4. jula.

Na listi osoba obuhvaćenih sankcijama nalaze se 63 fizička lica i 18 organizacija, a među njima su i srpski biznismen Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko, supruga biznismena Andreja Meljničenka, koja ima srpsko i hrvatsko državljanstvo.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Bogoljub Karić je u izjavi za 24sedam rekao da je iznenađen ovakvom odlukom Evropske unije.

- Sa velikim iznanenađenjem sam saznao da se moje ime nalazi na sankcionom spisku Evropskog saveta. Prošlo je dve godine od završetka građevinskog projekta u Belorusiji koji smo dobili na međunarodnom konkursu koji se pominje u obrazloženju kao „primer saradnje slovenskog sveta”. Kako se razlozi za stavljanje na sankcioni spisak temelje na nacionalnoj pripadnosti i ničim nedokazanim navodima novinskih članaka nereferentnih medija (od kojih su pojedini već izgubili spor po tom predmetu), smatram da nema nikakvih osnova za sankcije i preduzeću pravne mere za njihovo ukidanje - kazao je biznismen za naš portal.

Podsetimo, u Službenom glasniku EU se navode i razlozi uvođenja sankcija Kariću.

- Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem „Dana Holdings", kao i sa preduzećem „Dana Astra", bivšim društvom ćerke preduzeća „Dana Holdings", pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom - piše u Službenom glasniku.

Između ostalog, na spisku onih koji su pogođeni sankcijama su suosnivač pretraživača „Jandeks“ Arkadij Volož, kao i kompanije „Kamaz“ i „Suhoj“, zatim sin i ćerka portparola Kremlja Dmitrija Peskova, kao i njegova supruga Tatjana Navka, a potom i bivša olimpijska šampionka u gimnastici Alina Kabajeva, koja je sada na čelu Nacionalne medija grupe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike