Odbijen prigovor Koalicije Albanaca Doline: Partiji Šaipa Kamberija ostaje da spor nastavi pred Upravnim sudom?

02.06.2022

20:22

0

Ukoliko se budu obratili sudu, proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora će se ponovo odložiti, a rokovi za formiranje nove vlade dodatno pomeriti

Odbijen prigovor Koalicije Albanaca Doline: Partiji Šaipa Kamberija ostaje da spor nastavi pred Upravnim sudom?
Šaip Kamberi u Skupštini Srbije - Copyright Šaip Kamberi, na posebnoj sednici u Skupštini Srbije, printscreen

Opštinska izborna komisija odbila je u četvrtak prigovor Koalicije Albanaca Doline na regularnost ponovljenog glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca od 27. maja.

Članovi OIK sa devet glasova protiv i sedam za odbacili su mogućnost za poništavanje izbora. Međutim, partiji Šaipa Kamberija ostaje da, ukoliko bude želela, spor nastavi pred Upravnim sudom.

Ukoliko se budu obratili sudu, proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora će se ponovo odložiti, a rokovi za formiranje nove vlade dodatno pomeriti.

Podsećamo, na drugom ponovljenom glasanju na parlamentarnim izborima na biračkom mestu 6 u Bujanovcu (Veliki Trnovac), najviše glasova osvojila je lista Koalicija Albanaca doline - 598 dok je SPS osvojila šest, saopštila je "Crta". Slede liste "Albanska demokratska alternativa" sa dva glasa i lista "Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" sa jednim osvojenim glasom. Preostalih 15 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas. Nevažećih listića bilo je 10. Glasalo je ukupno 618 od 1.089 birača sa pravom glasa, odnosno 56,7 odsto, što je manje nego na prethodno ponovljenom glasanju, kada je zabeležena izlaznost od 64 odsto.

"Crta" navodi da je ponovljeno glasanje obeležila atmosfera nepoverenja među članovima biračkog odbora, koja je rezultirala i povremenim verbalnim sukobima i kraćim prekidom glasanja. Zabeležene su i pojedine nepravilnosti, ali su one značajno manjeg obima od onih koje su primećene na prethodnom ponovljenom glasanju, 28. aprila. Tokom dana posmatrači "Crte" su zabeležili pokušaje kršenja procedura od strane pojedinih birača koji su hteli da glasaju više puta, zatim da glasaju iako se ne nalaze u biračkom spisku, ali je birački odbor uspeo da ih u tome spreči. Birački odbor je sprečio i jedan pokušaj glasanja sa tuđom ličnom kartom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike