Zasedanje zakazano za 11. jun: Nikodijević sazvao konstitutivnu sednicu novog saziva gradskog parlamenta!

23.05.2022

10:33

0

Autor: J.B.O.

Najviše mandata u Skupštini grada Beograda ima lista "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve"

Zasedanje zakazano za 11. jun: Nikodijević sazvao konstitutivnu sednicu novog saziva gradskog parlamenta!
viber_image_2022-02-14_10-23-39-702 - Copyright 24sedam/Dijana Antonijević

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević sazvao je konstitutivnu sednicu novog saziva gradskog parlamenta za 11. jun.

- U skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine grada Beograda, poštujući rokove kojima je predviđeno da predsednik Skupštine grada iz prethodnog saziva, u roku od 10 dana od dana objavljivanja Rešenja o dodeli odborničkih mandata, pokreće proceduru za konstituisanje novog saziva skupštine, doneo sam odluku da sazovem konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda, koja će se održati 11. juna 2022. godine - naveo je Nikodijević u pisanoj izjavi.

Konstitutivna sednica podrazumeva da odbornici biraju predsednika Skupštine grada, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara.

Do izbora predsednika Skupštine grada, sednicom predsedava najstariji odbornik novog saziva Skupštine.

Foto: 24sedam/D.A.
 

Da podsetimo, u ukupnom izveštaju o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, na birališta je izašlo 925.898 glasača ili 57,85 odsto upisanih u birački spisak, a nevažećih listića bilo je 2.09 odsto ili 19.155.

Najviše mandata u Skupštini grada Beograda ima lista "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve." Ta koalicija oko SNS osvojila je 48 mandata ili 38,02 odsto glasova.

Za listu oko SPS - "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" glasalo je 6,99 odsto birača, a ta koalicija u beogradskom parlamentu imaće osam mandata.

Srpska stranka Zavetnici, koju predvodi Milica Đurđević Stamenkovski, osvojila je 3,5 odsto glasova ili četiri mandata, dok je za listu Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda glasalo 21,32 procenta birača i ona će u Skupštini Beograda imati ukupno 26 mandata.

Koalicija NADA je prešla cenzus i za nju se opredelilo 6,3 odsto glasača, a u gradskom parlamentu imaće sedam mandata.

Koalicija "Moramo - za dobar grad" koju je predvodio Dobrica Veselinović osvojila je 10,81 odsto glasova ili 13 mandata. Takođe u beogradsku skupštinu ušao je Patriotski blok predvođen pokretom Dveri, koji je osvojio 3,37 odsto glasova ili četiri mandata.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike