Vljosa, da li ti je dobro? "Tražimo najbolje vreme da Kosovo zvanično zatraži prijem u NATO"

02.06.2022

16:40

0

Prema rečima Osmanijeve, vreme je da se Kosovu i Bosni i Hercegovini ponudi jasan i ubrzan put ka NATO

Vljosa, da li ti je dobro? "Tražimo najbolje vreme da Kosovo zvanično zatraži prijem u NATO"
Vjosa Osmani - Copyright Profimedia

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je tzv. Kosovo formiralo međuinstitucionalnu radnu grupu, koja prolazi kroz sve aplikacione kriterijume i procedure, kako bi utvrdila koje je najbolje vreme da zvanično zatraže prijem za članstvo u NATO.

- Kada ta grupa završi sa poslom, moći ćemo da izađemo sa tačnim datumom - rekla je Osmanijeva u intervjuu za Minu koji je preneo RTCG.

Ona je ocenila i da regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" ne poštuje princip inkluzivnosti i ne tretira sve države jednako i navela da postoje brojne inicijative u kojima Kosovo učestvuje, dodajući da je razlog njihovog učešća to što ih tamo tretiraju kao jednake, kao i poštovanje principa inkluzivnosti od prvog dana.

Istakla je da članstvo u EU i NATO predstavlja jedini put napred za države Zapadnog Balkana i, prema njenim rečima, Kosovo nije gledalo druge opcije.

Profimedia
 

 

- Videli smo ovo ne samo kao gledište ljudi sa Kosova, već kao viziju svake vlade i svake institucije koja je vodila državu do sada - navela je Osmanijeva, i podsetila da su neke države regiona već u NATO, uključujući Crnu Goru, što je, kako je dodala, doprinelo većoj bezbednosti u regionu.

Prema rečima Osmanijeve, vreme je da se Kosovu i Bosni i Hercegovini ponudi jasan i ubrzan put ka NATO.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike