Vučić danas polaže zakletvu: Okupio se brojni narod, povelo se kolo ispred Skupštine (FOTO)

31.05.2022

08:20

0

Prethodni petogodišnji mandat aktuelnom predsedniku počeo je upravo 31. maja 2017. godine

Vučić danas polaže zakletvu: Okupio se brojni narod, povelo se kolo ispred Skupštine (FOTO)
vucic zakletva narod - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položiće danas zakletvu pred poslanicima "starog" saziva Narodne skupštine. Time predsednik otpočne svoj drugi mandat na čelu države.

Građani koji su došli da pruže podršku predsedniku Vučiću okupili su se ispred Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića i u Pionirskom gradu.

Predsednika na ulazu zgrade Skupštine čeka Garda Vojske Srbije, kao i crveni tepih. Ispred ulaza u Skupštinu postrojeni su kadeti Vojne akademije. Iza kadeta se nalaze i članovi Kulturno-umetničkog društva "Talija".

Narod je pristigao iz svih delova zemlje i regiona. Među prisutnima su i članovi Zavičajnog udruženja "Ćiro“ Drvar –Lička Kaldrma, udruženja koje okuplja proterane Srbe, a koje podržava predsednika Vučića.

Nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ispred zdanja Doma Narodne skupštine postavljen je video bim, kao i ozvučenje i mirkofon, pa se očekuje da se predsednik obrati okupljenima, građanima.

Vučića će, po dolasku u parlament, dočekati predsednik Skupštine Ivica Dačić, a zatim će ući u salu u kojoj će, pred poslanicima i gostima, položiti zakletvu.

Prema protokolu, na ovu posebnu sednicu, pozvani su i drugi državni funkcioneri, predstavnici društvenog života, pravosuđa, vojske, policije, verskih zajednica, predstavnici Republike Srpske, diplomatski kor.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je za danas posebnu sednicu sa početkom u 11 sati, samo sa jednom tačkom dnevnog reda, kada će se građanima, poslanicima i drugim zvanicama obratiti upravo predsednik Srbije. Budući da novi saziv parlamenta još nije konstituisan, polaganje zakletve biće pred aktuelnim sazivom Skupštine. U Zakonu o predsedniku Republike regulisana je i ova situacija, te piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu.

Prethodni petogodišnji mandat aktuelnom predsedniku počeo je upravo 31. maja 2017. godine, kada je takođe položio zakletvu u Skupštini Srbije na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju.

Da podsetimo, prema konačnim rezultatima izborima, održanih 3. aprila, a koje je objavila Republička izborna komisija, najviše glasova dobio je Aleksandar Vučić - 2.224.914, odnosno 58,59 odsto ukupnih glasova izašlih birača.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike