Petković: Kurti da počne da ispunjava obaveze iz Briselskog dijaloga

27.05.2022

13:32

0

"Danas se navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština", navodi se u saopštenju

Petković: Kurti da počne da ispunjava obaveze iz Briselskog dijaloga
Petar Petković - Copyright Foto:Kancelarija za KIM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga.

- Danas se navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština niti su sprovedeni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike, a Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba - naveo je Petković.

On je dodao da Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu, kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru Кosova i Metohije.

- Umesto ucena i želja poput nekakvog "uzajamnog priznanja", Кurtiju bi bolje bilo da u politički vokabular i političku agendu vrati reči poput međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma, jer je to jedini i izvestan put normalizacije - navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike