RIK: Početkom nedelje konačni rezultati predsedničkih izbora

06.05.2022

13:30

0

Članovi RiK-a usvojili su i predloge zapisnika sa prethodnih sednica, zaključno sa 66. održanom 20. aprila

RIK: Početkom nedelje konačni rezultati predsedničkih izbora
rik.parlament.gov.rs

Republička izborna komisija početkom nedelje objaviće konačne rezultate predsedničkih izbora, koji su održan 3. aprila, rekao je danas predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

Dimitrijević je to najavio na današnjoj sednici na kojoj su članovi RIK-a odlučivali o prigovoru birača iz Ahena iz Nemačke koji je primljen 4. maja, a vezan je za to što mu je, kako je podnosilac prigovora naveo, onemogućeno pravo glasa.

Taj prigovor je odbačen, jer kako je objasnio Dimitrijević, RIK nije nadležna za prigovor birača Ivana Markovića iz Ahena koji je naveo da mu je onemogućeno da glasa u inostranstvu i da su mu time povređena biračka prava.

Dimitrijević je dodao da je odgovor i u slucaju Markovića identičan odgovorima za prigovore iste vrste koji su dobili.

Član RIK Miroslav Vasić tim povodom je rekao da je zabrinjavajuća činjenica što je broj naših ljudi u inostranstvu koji su se prijavili za glasanje daleko, daleko manji od onih koji žive van Srbije.

Kako je dodao, zato bi bilo važno da nadležni razmotre kako da dođu do većeg učešća birača iz inostranstva u izbornom procesu.

Član RIK Jovica Todorović ocenio je da bi usvajanje predloga Vasića bio dobra poruka za dijasporu.

Kako je na sednici rečeno, RIK očekuje i prigovor na rešenje Opštinske izborne komisije iz Bujanovca za čije rešavanje je predviđen rok od 72 sata

Članovi RiK-a usvojili su i predloge zapisnika sa prethodnih sednica, zaključno sa 66. održanom 20. aprila.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi