Skandalozan zahtev iz Zagreba: Traže optužnicu protiv Vučića zbog optužnice za "Oluju"

22.05.2022

12:48

1

Iz Hrvatske ponovo stižu pretnje o blokadi puta Srbije ka EU

Skandalozan zahtev iz Zagreba: Traže optužnicu protiv Vučića zbog optužnice za "Oluju"
Tan2022-5-21_13162562_0 - Copyright TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Ubrzo nakon što je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri hrvatska oficira za bombardovanje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti, iz Hrvatske stižu nove pretnje.

Optužnica za 13 ubijenih i 24 ranjenih u napadima hrvatskih aviona na izbegličke kolone 7. i 8. avgusta 1995, predata je Sudu za ratne zločine na potvrđivanje. 

Hrvatski Jutarnji list ističe plan potpredsednika "Mosta" Nikole Grmoje da se podigne optužnica protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da se spreči dalji proevropski put naše zemlje.

- Vreme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU. Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini podsticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i prizivao granice Velike Srbije - rekao je Grmoja.

Podsećamo da su u hrvatskim medijima i ranije plasirane laži o predsedniku Vučiću, kao kada je u tamošnjim medijima objavljen iskaz "svedoka" koji tvrdi da je lično video Aleksandra Vučića kako 1991. u Petrinji tuče Hrvate, muči ih i preti im klanjem. 

Kao što je poznato, Vučić za vreme rata 1991. nije bio u Hrvatskoj, a u to vreme se nije ni bavio politikom, već je studirao.

Hrvatski "Večernji list" podseća da je predsednik te zemlje Zoran Milanović juče odgovorio, na pitanje da li je uslovljen put Srbije u EU, "oni jesu uslovljeni, nema druge".

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa kažu da naša zemlja mora da promeni zakon kojim se traži pravda posle 27 godina.

- Naš stav RH o neprihvatljivosti srpskog zakona već je poznat. Hrvatska je u više navrata pokušala rešiti to pitanje bilateralno. Ostajemo pri stavu da Srbija mora da promeni taj zakon jer je suprotan vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom kaznenom pravu, poručuju iz hrvatskog ministarstva.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji “Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovnistva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske I vrhovnog vojnog komandata Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike