Raseljeni Srbi okupili se da zajedno proslave praznik: Liturgija u crkvi Svetog Nikole u Prištini

22.05.2022

10:14

0

Prištinski paroh obratio se prisutnima poručujući da se nada da će svetinja da zablista u punom sjaju u smisli liturgijskog života

Raseljeni Srbi okupili se da zajedno proslave praznik: Liturgija u crkvi Svetog Nikole u Prištini
crkva svetog Nikole u Prištini (3) - Copyright YouTube/ Kosovo Online

Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemoj da dozvolimo da zaćuti sveta liturgija, na nama je sada, a na našim potomcima kasnije da to očuvamo, održimo, poručio je danas paroh prištinski Staniša Arsić nakon liturgiju povodom obeležavanja praznika i hramovne slave Svetog Nikole u Prištini. 

Liturgiji u crkvi Svetog Nikole prisustvovao je veliki broj vernika, kako iz opštine Gračanica, tako je bilo i raseljenih Srba iz Prištine koji su organizovano autobusima došli iz Beograda i Niša, prenosi Kosovo onlajn.

YouTube/ Kosovo Online
 

 

Prištinski paroh obratio se prisutnima poručujući da se nada da će svetinja da zablista u punom sjaju u smisli liturgijskog života.

"Svake nedelje i svakog praznika se ovde služi sveta liturgija, ali je mali broj vernika koji ovde dolaze. Nažalost. Kritiku za sve nas počev od mene pa sve do onog najmanjeg koji je ovde prisutan. Nemoj da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemoj da dozvolimo da zaćuti sveta liturgija u ovoj svetoj crkvi. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije da to očuvamo, održimo, sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono sa ove svetinje znajte da ništa nije izgubljeno", poručio je sveštenih Staniša.

Raseljeni Srbi okupili su se da zajedno proslave današnji praznik.

Gordana Smiljanić nekadašnja žiteljka Prištine kazala je da dolazi dva puta godišnje, na Svetog Nikolu i kada su zadušnice.

"Dolazimo da vidmo našu crkvu, groblja. Juče smo bili na svim grobljima u Prištini, Kosovu Polju, Lipljanu, tužno je na grobljima niko ništa ne održava. Posle ovog dolaska ja drugačije živim mesec dana, drugačije dišem, ali samo mesec dana, kratko traje", kazala je Gordana.

Verica Simović kazala je da je mladost provela u Prištini, ali da se ipak ne  bi se vratila zbog straha za svoju bezbednost i svih dešavanja.

YouTube/ Kosovo Online
 

 

"To što dolazimo dva puta godišnje čekamo sa velikm strpljenjem. Priština se mnogo promenila. Daj Bože da bude bolje, i nama i njima, nekada kada samo bili mladi družili smo se, ali sada se mišljenje promenilo, sve je to život. Nažalost ne bih se vratila, jer nisam sigurna u neke stvari, i ne vidiim da će to skoro da bude, ne znam da li će to moje unuče da dočeka", kazala je Verica.

Budimira Milenkovića, iako mu je kuća srušena do temelja, otac ubijen, a brat kidnapovan, ništa ne sprečava da Prištinu poseti jednom mesečno, kako je kazao emotivno je vazan za grad.

"Dolazim jednom mesečno. Kršten sam u ovoj crkvi, kuća mi je malo niže, emotivno sam vezan za ovaj grad, ovde sam odrastao, školovao se, nadam se da ćemo se jednog dana vratiti. Kuća mi je srušena, otac mi je ubijen 2. avgusta, brat mi je kidnapovan", priča sa suzama u očima Milenković. 

YouTube/ Kosovo Online
 

 

Ovogodišnji kolačar bio je Aleksandar Dabić, dok će sledeće godine kolač i žito pripremiti Milorad Živić.

Liturgiji su prustovali predsednik PO Opštine Prišta Novak Živić, gradonačenica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, sa svojim saradnicima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike