Vučić: Nema besplatnog sira, sem u mišolovci! Zbivaju se tektonske promene

19.05.2022

16:27

0

Autor: 24sedam

"Moramo da razmišljamo kako ćemo naftu da dobijamo, jer vlasnik naše naftne kompanije su ruske firme"

Vučić: Nema besplatnog sira, sem u mišolovci! Zbivaju se tektonske promene
Tan2022-5-19_175538855_1 - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je odavno jasno da Srbija želi da bude deo EU, a da je njihov zahtev bio, i pre davanja statusa kandidata, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Vučić je, na pitanje da li će ubrzanje evrointegracija imati posebnu cenu za Srbiju, rekao: „ako mislite da sir dobijate za džabe, nećete, jer besplatan stoji samo u mišolovci“.

- Ali to nisu stvari koje ne znamo. Niko ne treba da se pravi lud da to nije znao, jer je o tome obaveštavano milion puta, kazao je on.

- Šta mislimo i kako da čuvamo svoju zemlju to je druga stvar o čemu ću da razgovaram večeras sa predsednikom Evrospkog saveta Šarlom Mišelom. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoji od strane EU samo poruka da su nešto odlučili i da kažu da to mora, a sa naše strane da nećemo samo pare, već da imamo i obaveze, poručio je on.

Vučić je rekao da nemački kancelar Olaf Šolc u Srbiju dolazi sredinom idućeg meseca, i da će to biti veoma važna poseta za našu zemlju.

Izrazio je uverenje da su Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron o inicijativi ubrzanja evropskih integracija razgovarali nedavno u Berlinu, te da kakav god bude predlog EU to biti usaglašeno između dve najveće zemlje i dvojice ključnih lidera.

Osvrnuo se na reči Mišela da preti kriza namirnica, konstatacijom da su neki, kada je govorio da će biti gladi u svetu, rekli da će to biti slučaj i u Srbiji, iako to on nije rekao.

- Ovo što je rekao Mišel biće gladi u svetu, mnogo problema i kod nas u Evropi, a mnogo veći problem za nas je koliko je rešivo pitanje ko energenata od nafte, preko gasa do električne energije. Ljudi su naučili da imamo sve i da je obaveza države da mora da se dogodi nebitno šta se zbiva oko nas. A zbivaju se tektonske promene, dodao je on.

Vučić je kazao da nas očekuje najteža zima i da je zato važna tesna veza sa EU, da možemo da dobijemo pristup energentima.

Istakao da je važan gasni interkonektor sa Bugarskom, a da će Srbija nastojati da svoj deo uradi do kraja godine i da se nada da će Bugari zavšiti svoj deo do aprila ili maja. Nakon toga ćemo imati još jedan kanal za dobjanje gasa.

- Moramo da razmišljamo kako ćemo naftu da dobijamo, jer vlasnik naše naftne kompanije su ruske firme, a ne znamo kakav će biti novi paket sankcija EU. Izuzetno je važno da budemo naslonjeni na EU, podvukao je on.

Najavio je da će večeras, pošto nije bilo posebnih zahteva od delegacije Mišela prirediti posebnu večeru tokom koje će pređelo, glavno jelo i dezert biti samo meso.

- Uz dobro srpsko meso da prodiskutujemo o svemu, zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike