Vučić se obratio nakon sastanka sa Mišelom: Evropski put je cilj Srbije (VIDEO)

19.05.2022

17:42

0

Predsednik je naveo da je zadovoljan ovim sastankom

Vučić se obratio nakon sastanka sa Mišelom: Evropski put je cilj Srbije  (VIDEO)
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, nakon čega su se obratili javnosti.

Predsednik je naveo da je zadovoljan ovim sastankom.

- Srećan sam što danas mogu da ugostim Šarla Mišela u našem Beogradu, u našoj Srbiji. Poseta je od velikog značaja za našu budućnost i zato ne govorim to iz kurtoazije. Uvek je imao dovoljno vremena i pažnje, i želje da brže idemo ka EU i svojim ličhnim autroitetom je činio sve što je u njegovoj moći da mi sprovodimo reforme brže. Imali smo danas priliku da posetimo naučno-tehnološki park, napravićemo jedan zajednički naučno-tehnološki park u Sarajevu, verujem da ćemo za to dobiti podršku evropskih fondova. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, i naš cilj jeste EU. Želim građanima Srbije da kažem, da smo milion puta govorili o vrednostima, ali ću govoriti i o onome od čega svi beže - rekao je Vučić.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

On je naveo da je od velikog zančaja robna razmena sa EU, kao i da EU u toj razmeni učestvuje sa više od 60 odsto.

- U prvih četiri meseca u ovoj godini imamo za 33 odsto veću trgovinsku razmenu nego lane, naša je provcena da će ta razmena u narednih tri godine ići na preko 50 milijardi evra. Najveći nam je izvoz i uzvoz u EU. Najveći investitori su iz EU, sa nekih 67 posto ukupnih investicija - naglasio je Vučić i zahvalio se na brojnim suštinskim i stukturnim promenama kojima su poboljšali kvalitet života u Srbiji.

 

 

Vučić je rekao i kako mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu sa dobrim namerama. Vučić se takođe zahvalio i na poštovanju koju je Mišel pokazao prema Srbiji.

O ratu u Ukrajini

- Razgovarali smo, naravno i o globalnoj situaciji i o svim problemima sa kojima se suočavamo u snabdevanju energentima i imamo obećanje da možemo da računamo na pomoć. Predsednik Mišel je naglasio da Evropski savet očekuje da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ja sam predsednika Mišela upoznao sa našom situacijom. Zahvalan sam na pomoći EU i na ulaganjima, na putevima i prugama. Te brze pruge će nam mnogo značiti, posebno u snabdevanju energentima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zatim se obratio prisutnima, a na samom startu izlaganja čestitao je predsedniku Vučiću ubedljivu pobedu na izborima koji su nedavno održani.

- Imamo priliku da razmenimo stavove danas sa vama u Beogradu. Ovo šalje snažan signal za saradnju Srbije i EU. Upravo smo posetili naučno-tehnološki park, i pokazali koliko znači kada Evropa uloži u istraživanje. Mi zapravo ulažemo u srpski narod. Zbog toga je EU vodeći investitor. Investiranja su preko 30 miliona na Balkanu, u različitim sektorima - rekao je Mišel.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

On je kazao i kako će u junu biti organizovan sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana.

- U junu ćemo da organizujemo sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana - rekao je Mišel.

- Prvo ću reći da treba već sada da počnemo sa Srbijom da radimo na integraciji u EU. Situacija u Ukrajini je posle kovida unela mnogo nemira u globalna dešavanja. Moram da naglasim da je vaša budućnost naša budućnost i da smo povezani, ekonomijom pre svega. Ovaj rat ima dramatičan uticaj na snabdevanje energentima širom Evrope. EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži našoj novoj strategiji za snabdevanje tečnim gasom.  Hajde da vidimo da budemo konkretni i da vidimo šta možemo zajedno da uradimo u cilju zajedničkog prosperiteta i bezbednosti Hvala vam, dragi Aleksandre - rekao je Šarl Mišel.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Na pitanje novinarke da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao:

- Imam dve poruke. Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan - to bi bio prioritet - da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo - naglasio je Mišel.

On kaže da usled konflikta u Ukrajini nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima.

- Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to njima pomoći - rekao je Šarl Mišel i zaključio da je potrebno pronaći snažniju zajedničku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Predsednik Vučić je rekao da je o istoj temi razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo.

- Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti. Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će biti gladi u svetu, ali i problema kod nas.

- Ljudi u našoj zemlji su naučili da mi imamo sve i da nema veze šta se zbiva oko nas. Biće teška zima. Mogli bismo da dobijemo podršku EU, za nabavku energenata, za druge stvari. Suočavamo se sa hiljadama problema na dnevnom nivou - istakao je predsednik Srbije.

- Mi ne znamo kakve će biti nove sankcije EU Rusiji, šta će sadržati novi paket. Mi od Rusije uvozimo većinu energenata. Moramo da budemo fer prema sebi, odavno smo priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, ali takođe je njihov zahtev bilo postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Obavestili smo ljude o tome i mi, i pre nas neki, milion puta. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoje samo komande od strane EU, a sa naše strane mora da postoji da nećemo samo pare, već i da imamo određene obaveze prema EU.

Na kraju, presednik Vučić se još jednom zahvalio predsedniku Saveta Evrope na poseti.

Bonus video
TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti