Vučić i Mišel posetili Naučno-tehnološki park, zajednički projekat sa EU, potpisan sporazum

19.05.2022

13:16 >> 14:52

0

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije

Vučić i Mišel posetili Naučno-tehnološki park, zajednički projekat sa EU, potpisan sporazum
Tan2022-5-19_153030313_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd.

Tom prilikom potpisan je i Sporazum na osnovu koga će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Predsednik Vučić izjavio je tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

"To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko120.

Vučić je dočekao Mišela u NTP Beograd, a sporazum će potpisati šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Brnabić: Izvoz IKT sektora u prvom kvartalu 546 miliona evra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, da je Srbija u prva tri meseca Srbija u sektoru Informatičko-tehnoloških i komunikacionih tehnologija (IKT) u prva tri meseca ostvarila izvoz od 546 milona evra i da će biti nastavljena ulaganja u nauku i nove tehnologije.

"Ovo je prvi naučno-tehnološki park, otvoren 2015. godine, kada je predsednik Vučić bio premijer, a 2016. smo osnovali Ministarski savet za informatičko tehnološko i inovaciono preduzetništvo, što je bio početak ozbiljnog bavljenja države inovacijama i ulaganja u startape i razvoj”, rekla je premijerka Brnabić.

Naglasila je da je tada počelo stvaranje osnova za tranziciju ekonomije i društva sa radno intenzivnr ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i tehnologijama.

"To je jedina šansa za nas da nadoknadimo propušteno vreme devedesetih godina da naš rast dostigne ekonomije Zapadanog Balkana i počne da se takmiči sa članicama EU. To je bio naš način da generišemo mnogo brže nego što je bilo ko očekivao veće prosečne palte i penzije, zato što kada pogledate danas, sedam godina nakon otvaranja parka, prosečna plata programera je 254.000 dinara neto, a imamo više od 90.000 zaposlenih programera”, naglasila je Brnabićeva.

Tanjug/Strahinja Aćimović
premijerka Ana Brnabić

 

Ocenila je da iz tog razvoja možemo da finanasiramo infrastuturtu i podižemo platu i pozicioniramo Srbiju kao dobru zemlju za investicije najvišeg nivoa.

Premijerka je podsetila da u Srbiji, osim u Beogradu, psotoje naučno-tehnološki parkovi u Nišu, Čačku i Novom Sadu i da su svi izgrađeni uz pomoć povoljnih kredit Evropske investicione banke.

Dodala je da se orgroman deo partnerstva Srbije i EU odvija u sektoru inovacija.

"Imamo još ambicioznije planove. Završavamo pregovore sa Evorpskom bankom za obnovu i razvoj o 400 miliona evra za fakultete, nauku, opremu i proširenje naučno-tehnoloških parkova. U Beogradu će biti izgrađena još jedna zgrada od 16.000 kvadratnih metara, razgovaramo sa Čačkom i sa Nišom o proširenju, u Novom Sadu još uvek nema potrebe, jer mogu da nađu partnere u privarnom sekotru", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je premo poslednjim podacima izvoz IKT sektora za prvi tromesečcje bio 546 miliona evra.

Tanjug/Strahinja Aćimović
premijerka Ana Brnabić

 

"Toliko brzo raste taj sektor i toliki su naši potencijali, a ti potencijali su naša pamet i kreativnost”, rekla je Brnabićeva.

Ona je najavila da će ove godine ukupan izvoz IKT sektora Srbije biti 2,5 milojarde evra i da se očkuje suficit od 1,5 milijarde, čime će biti doostignut cilj o izvozu u ovom sektoru predsednika Vučića postavljen 2016. godine.

Premijerka je najavila da je sada fokus na razvoju veštačke inteligencije, bioiženjerniga i biomedicine i da će biti izgrađena četiri kampusa, u kojima će u naredne četiri godine biti razvijane ove tehnologije.

Pored premijerke, događaju prisustvuju i ministri Jadranka Joksimović, Branko Ružić, zamednik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za 16 časova planiran je sastanak Vučića i Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a zatim će u 17 sati uslediti izjave za medije dvojice zvaničnika.

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

-Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje, i on i Ursula Fon Der Lajen. Hvala im na tome", kazao je tada Vučić.

 

Mišel je u sredu predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

"Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice", poručio je Mišel.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike