Nedelja usred srede: Vučić o pritiscima, dojave o bombama kao specijalni rat, Konstrakta miljenica publike Evrosonga

18.05.2022

18:10

0

U Dunavu kod Ade Huje nađeno je telo muškarca za koje se pretpostavlja da je telo Mateja Periša

Nedelja usred srede: Vučić o pritiscima, dojave o bombama kao specijalni rat, Konstrakta miljenica publike Evrosonga
nedelja usred srede - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav Pixabay Profimedia

Proteklu nedelju obeležile su anonimne dojave o postavljenim bombama u školama širom Srbije, bolnicama i tržnim centrima. 

Srbiju je na noge digla vest da je u Dunavu kod Ade Huje nađeno telo, za koje se pretpostavlja da je nestali Matej Periš za kojim se traga još od Nove godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predočio je domaćoj javnosti pred kakvim se pritiscima nalazi naša zemlja u svetlu dešavanja u Ukrajini, a zbog činjenice da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije.

Konstrakta je bez svake sumnje pokupila sve simpatije publike, ali je geopolitička situacija učinila da ne dobije bodove zvaničnog žirija, pa joj je tako izmakla makar viša pozicija, ako ne i pobeda, koju je ovog puta odnela Ukrajina.

Pred nama je teška zima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se protekle nedelje javnosti upozoravajući da je pred našom zemljom teška zima i što se tiče hrane i što se tiče energenata zbog sukoba u Ukrajini i sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

On je građanima poručio da su teška vremena pred nama, da ćemo se suočiti sa brojnim mukama, te da je uspeh svaki dan kada nam nije lošije.

TV Prva printscreen
Predsednik Srbije gostovao je na TV Prva

 

- Mogu da kažem građanima da veruju u svoju državu i da će država da uradi sve da ne budemo u kaputima tokom zimskih meseci, da imamo svega dovoljno i za jelo i piće, da bude dovoljno goriva, uvek dovoljno struje, da bude dovoljno svega za pristojan život i da guramo zemlju napred i da obezbedimo dovoljan rast da povećamo plate i penzije - poručio je Vučić.

Naglašavajući da živimo u uslovima gotovo proglašenog svetskog rata, Vučić je nedvosmisleno poručio da smo 80 dana izdržali zbog toga što, iako smo osudili agresiju, nismo uveli sankcije Rusiji, ali da je cena koju plaćamo ogromna. Jedna od njih je da nemamo izlaz na tržište kapitala.

Lažne dojave o bombama ispraznile škole

Protekle nedelje iz dana u dan stizali su mejlovi sa dojavama da su u školama, tržnim centrima, pa i bolnicama podmetnute bombe. Poruke sadrže i pretnje da će bombe biti podmetnute na aerodromima, mostovima, infrastrukturnim objektima...

U mejlovima koji se upućuju kako institucijama, tako i medijima, Srbiji se preti zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji. Policija proverava svaku od tih dojava, pa tako đaci dva dana nisu išli u školu dok su KD ekipe proveravale sve te objekte.

MUP Srbije
Ministri Vulin i Ružić na sastanku povodom učestalih dojava o bombama

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je tim povodom i sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem i istakao da se protiv Srbije vodi specijalni rat u kojem nisu pošteđena ni deca i da naša država ozbiljno pristupa rešavanju problema lažnih dojava o bombama.

- Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava... Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje - rekao je ministar Vulin.

Tragičan kraj potrage za Matejem Perišom?

Iz Dunava kod Ade Huje danas je izvučeno telo muškarca za koje se veruje da je telo Mateja Periša koji je nestao u noću između 30. i 31. decembra prošle godine i za kojim se intenzivno tragalo sve vreme.

Cela Srbija sa strepnjom je čekala vesti. Jutros je policiji dojavljeno da telo muškarca pluta u Dunavu. Sudeći prema garderobi koju je imao na sebi, policija pretpostavlja da je u pitanju upravo Matej Periš.

24sedam/Katarina Mihajlović
Nenad Periš nadao se skoro pet meseci da će sina naći živog

 

Telo je prebačeno na obdukciju, a DNK analiza pokazaće da li je to zaista nestali mladić. Njegov otac Nenad Periš izjavio je za medije da je, eto, ova informacija došla posle 139 dana.

- Došla je bolna vest, grozna... Iako je prošlo toliko vremena, mi smo čekali da nam se saopšti srećna vest - da je nađen Matej živ... Ali, istina je drugačija i moramo je prihvatiti - kaže nesrećni otac.

Konstrakta miljenica publike, ali žiri joj nije dodelio poene

Predstavnica Srbije na "Pesmi Evrovizije" Konstrakta svojim nastupom i pesmom "In corpore sano" osvojila je srca publike širom sveta. Svi su tapšali u ritmu stihova "umetnica mora biti zdrava", publika nije štedela poruke podrške, ali to nije bilo dovoljno za plasman iznad petog mesta. Ovoga puta izostali su glasovi žirija zemalja učesnica, budući da verovatno zbog aktuelne geopolitičke situacije nije bilo popularno dati Srbiji bodove.

Zahvaljujući tome pobedila je numera koju su izvodili predstavnici Ukrajine.

Ipak, Konstrakta je dobila pohvale za svoj nastup, kao i zvanično priznanje Evrovizije za umetnički dojam, a pobednička pozicija, nažalost, nije zavisila samo do kvaliteta numere, već i od političke situacije, sa čime umetnica nije mogla da se izbori.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike