Predsednik se zaklinje da će čuvati Kosovo i Metohiju: Vučić može da položi zakletvu pred starim sazivom Skupštine

17.05.2022

12:13

0

Ukoliko predsednik na knjizi koja je njemu sveta položi zakletvu, to znači da je on sebe obavezao u kontekstu reči koje je rekao na nečemu što je njemu važno

Predsednik se zaklinje da će čuvati Kosovo i Metohiju: Vučić može da položi zakletvu pred starim sazivom Skupštine
aleksandar vučić (6) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu u Skupštini Srbije za drugi predsednički mandat 31. maja, a ukoliko ne bude konstituisan nov saziv parlamenta do tada, uradiće to pred starim sazivom, što, kako kaže doktor ustavnog prava doc dr Miroslav Ðorđević, nije nikakva smetnja za polaganje zakletve.

- U Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju, sastaće se ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu - kaže Ðorđević za Tanjug.

On skreće pažnju na to da je tekst zakletve naveden u Ustavu i da je zakletva koju predsednik polaže još jedan garant da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

- To nije samo preambula. Predsednik Republike se zaklinje da će eksplicitno čuvati Kosovo i Metohiju kao sastavni deo naše zemlje - naglašava Ðorđević.

Podsećajući da je prošli put predsednik Vučić zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, kaže da ni naš Ustav ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente, za razliku od Hrvatske ili Rumunije, ali to ne znači da je zabranjeno ili da je loše.

Dodaje da ukoliko predsednik na knjizi koja je njemu sveta položi zakletvu, to znači da je on sebe obavezao u kontekstu reči koje je rekao na nečemu što je njemu važno.

- To nije kršenje sekularnosti, niti je problem za nekoga ko je ateista ili neke druge religije. Meni nikada ne bi bio problem ako bi predsednik islamske veroispovesti položio zakletvu na Kuranu. Ako je on stvarno vernik, to znači da se dodatno obavezao da će časno obavljati svoju funkciju - naveo je Ðorđević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike