NATO je bombardovao i kinesku ambasadu u Beogradu: Agresija koja je učvrstila srpsko - kinesko prijateljstvo

07.05.2022

10:41

0

Tada je poginulo troje kineskih državljana

NATO je bombardovao i kinesku ambasadu u Beogradu: Agresija koja je učvrstila srpsko - kinesko prijateljstvo
Printscreen/ Youtube/AP Archive

Povodom godišnjice NATO bombardovanja zgrade ambasade Kine u Beogradu 1999. godine, u kojem je poginulo troje kineskih državljana, otpravnik poslova ambasade Tien Išu je napisao da će taj zločin ostati u večnom pamćenju kineskog naroda.


Tien Išu je u autorskom tekstu za današnju "Politiku" naveo da Kina nikada nije zaboravila da je u to vreme NATO 78 dana brutalno bombardovao Saveznu Republiku Jugoslaviju, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem hiljada nevinih civila.

- Tokom protekle 23 godine, prolivena krv i suze kineskog i srpskog naroda akumulirale su se u našu zajedničku želju da štitimo nacionalni suverenitet i sačuvamo mir i bezbednost - naveo je on.

Kineski diplomata je upozorio da se čovečanstvo suočava sa neviđenim bezbednosnim izazovima i da neke države oživljavaju hladnoratovsku politiku.

On je podsetio na "Inicijativu za globalnu bezbednost" kineskog predsednika Si Ðipinga u šest tačaka, koja se zasniva na principu nedeljive bezbednosti, posvećenosti mirnom rešavanju sporova, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i principima Povelje UN.

- Novi Hladni rat ne treba ni svetu ni Evropi. NATO i drugi inicijatori ukrajinske krize treba da teže da budu stabilizator mira, a ne ventilator konflikta - napisao je otpravnik poslova kineske ambasade u Srbiji.

On se založio za rešavanje problema izbegavanjem podsticanja konfrontacija preko ideoloških podela i podrivanja međunarodnog poretka.

- Na tom putu, čelično prijateljstvo Kine i Srbije natopljeno zajednički prolivenom krvlju ostaje neraskidivo. Danas je sveobuhvatno strateško partnerstvo između naše dve zemlje postalo sidro održavanja regionalnog mira i stabilnosti i izvor promovisanja regionalnog oporavka i razvoja  naveo je kineski diplomata.

On je naglasio da je Kina spremna da sa Srbijom dalje jača sveobuhvatnu saradnju u svim oblastima, produbi razvojne strategije na korist naroda dveju zemalja i radi promovisanja održive bezbednosti i održivog razvoja.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug