Ministar Vulin sa grčkim ministrom Teodorikakosom: Srbija ceni podršku bratskog grčkog naroda našem teritorijalnom integritetu

03.05.2022

16:17

0

Autor: J.B.O.

Ministar Vulin zahvalio se bratskom grčkom narodu i toj prijateljskoj zemlji na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije

Ministar Vulin sa grčkim ministrom Teodorikakosom: Srbija ceni podršku bratskog grčkog naroda našem teritorijalnom integritetu
Tan2022-1-4_11910216_0 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Atini sa ministrom za zaštitu građana Republike Grčke Panajotisom Teodorikakosom o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala i sprečavanja iregularnih migracija. 

Ministar Vulin, koji je od 2017. godine i predsednik srpskog dela Mešovitog komiteta sa Republikom Grčkom, zahvalio se bratskom grčkom narodu i toj prijateljskoj zemlji na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i na doprinosu koji je Grčka pružila u odbrani međunarodnog prava i sprečavanja politizacije Interpola po pitanju zahteva Prištine da postane član ove respektabilne međunarodne policijske organizacije. 

Istakao je tradicionalno dobru saradnju dve zemlje i bratski odnos dva naroda, za koji veruje da će i u budućnosti biti unapređivan.  

Ministar Vulin, koji će sutra učestvovati na ministarskom sastanku Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, istakao je da je Grčka važan strateški partner Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala i da je naša zemlja apsolutno posvećena sprovođenju Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva, naročito u borbi protiv svih vidova kriminala i bezbednosnih izazova. 

Istakao je da je policijska saradnja sa Grčkom intenzivna, posebno na operativnom planu kroz razmenu informacija u cilju borbe protiv kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem i prodajom narkotika. 

- Za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa ne postoje granice, jezičke barijere, razlike. Zajednički cilj im je sticanje profita nelegalnim poslovima. Zato naša saradnja mora biti čvrsta i snažna, da bismo bili korak ispred njih i sprečili ih da truju i ubijaju našu decu. Kriminalcima je mesto u zatvoru i u ispunjenju tog cilja policije deluju kao jedna - naglasio je ministar Vulin. 

MUP Srbije
 

Ministar Vulin je izrazio uverenje da će između dve zemlje, posebno imajući u vidu da se ove godine očekuje veći priliv srpskih turista u grčka letovališta, biti potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama, koji će olakšati boravak i osigurati veću bezbednost naših građana u Grčkoj  kao i grčkih turista koji borave u našoj zemlji. 

Imajući u vidu da se obe zemlje nalaze na tranzitnoj ruti kretanja migranata, na sastanku je dogovoren nastavak saradnje na polju sprečavanja ilegalnih migracija, a ministar Vulin je podsetio da šest policijskih službenika Republike Srbije pruža pomoć kolegama na granici Grčke i Severne Makedonije. 

Ministar se zahvalio Grčkoj na realizaciji dogovora koji su postignuti tokom trilateralnog sastanka ministara policije Srbije, Grčke i Kipra i izrazio očekivanje da će ta saradnja u narednom periodu biti produbljena i unapređena u cilju zajedničke borbe protiv sajber kriminala i finansijskih istraga.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike