Vučić danas sa Šolcom o nastavku dijaloga i drugim gorućim temama

04.05.2022

05:20

0

Predsednik Srbije sastaje se danas sa nemačkim kancelarom

Vučić danas sa Šolcom o nastavku dijaloga i drugim gorućim temama
Tan2022-4-26_151850769_0 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. 

Šolc je u Berlin pozvao Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, sa kojima će obaviti odvojene razgovore. 

Razgovorima će, kako je najavljeno u kabinetu kancelara, prisustvovati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji će takođe imati sastanke sa Vučićem i Kurtijem. Mada nije precizirano u najavi da će u Berlinu biti održan zajednički sastanak Vučića i Kurtija, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode tvrdi da će do susreta doći.

- Kao podršku dijalogu uz posredovanje EU, kancelar Šolc je pozvao Miroslava Lajčaka, koji će uveče u Berlinu biti domaćin zajedničkog sastanka sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem - napisao je Rode na Tviteru, i naveo i da će se, osim o dijalogu Beograda i Prištine, razgovarati i o stavovima povodom rata u Ukrajini.

 

 

Predsednik Vučić rekao je juče, odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od sastanka, da ima tremu, kao i da ne očekuje lak razgovor.

- To znači da ću, ako ništa drugo, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor - podvukao je Vučić juče u razgovoru s novinarima u Aleksandrupoliju, gde je prisustvovao svečanosti povodom početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Predsednik Vučić je nešto ranije izjavio da nema prevelikih očekivanja od razgovora u Berlinu.

- Od susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom očekujem da saslušam primedbe na ponašanje Srbije i da imam priliku da kažem stav Srbije. To je sve, ni loše ni dobro. Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija - rekao je Vučić.

Ukazao je da situacija kada je reč o KiM nije dobra, i da sve ide ka tome da Srbi odande budu oterani, a da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. On je dodao i da ima veliku strepnju ne samo zbog neodgovornosti i neozbiljnosti Kurtija, već više zbog mnogih na Zapadu koji podržavaju takvu politiku.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike