Prvo u Prištinu, pa u Beograd: Pomoćnica državnog sekretara SAD obilazi Zapadni Balkan, dijalog je jedna od tema

24.04.2022

18:00

0

Ona će do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore

Prvo u Prištinu, pa u Beograd: Pomoćnica državnog sekretara SAD obilazi Zapadni Balkan, dijalog je jedna od tema
profimedia-0680294298 - Copyright Profimedia

Pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, na početku posete Zapadnom Balkanu doputovaće sutra u Prištinu, a u utorak, 26. aprila, boraviće u Beogradu.

Ona će potom, do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfrid će posetu Prištini, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, iskoristiti za razgovore o demokratskoj konsolidaciji Kosova, integracijama u evropske i evroatlantske institucije i o odnosima Beograda i Prištine.

Prema najavama, u Prištni će zahvaliti nadležnima na tome što su pružili utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima, a njena poseta treba da podstakne i reforme u cilju demokratske konsolidacije i integracije kosovskog društva u evropske i evroatlantske institucije.

Kako su naveli iz Vašingtona, sa prišinskim zvaničnicima će razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje".

Pomoćnica državnog sekretara SAD u Beogradu će se u utorak sastati sa zvaničnicima i pozvati Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije. Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze SAD i Srbije, navodi Stejt department, i naglašava da će Donfrid ponoviti potrebu da se Beograd i Priština ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Pomoćnica državnog sekretara SAD, iz Biroa za evropske i evroazijske poslove iz Beograda putuje u BiH, potom 28. aprila ide u Skoplje i Tiranu, dok posetu 29. aprila završava u Podgorici.

Kako se navodi, u BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unapredili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfrid će pozvati BiH da na vreme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Skoplju će 28. aprila zvaničnicima vlade signalizirati snažnu podršku SAD pregovorima o pristupanju S. Makedonije EU i zahvaliti im na kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Poseta će biti prilika da pozove najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Po dolasku u Tiranu gde će se zajednički obeležiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa, Donfrid će zahvaliti Albaniji na partnerstvu u SB UN i posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

Albanskom rukovodstvu će preneti i snažnu podršku Vašingtona pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, i naglasiti potrebu da se u potpunosti sprovede reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Na kraju posete zemljama zapadnog Balkana, Donfrid će stići u Podgoricu gde će crnogorskim zvaničnicima preneti podršku SAD i potrebu da se ubrza rada na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanje EU, kao i na jačanju članstva u NATO i podrške zajedničkim vrednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Poseta će biti prilika da i Crnoj Gori zahvali što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći i tome što je zatvorila vazdušni prostor za ruske letelice, navodi Stejt department.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike