Petković: Beograd traga za rešenjima, Priština blokira lažima

22.04.2022

16:37

0

"Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama"

Petković: Beograd traga za rešenjima, Priština blokira lažima
Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne.

- Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje, naveo je direktor vladine Kancelarije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, sa druge strane Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara.

Ističe da je Beograd apsolutno spreman da nastavi da razgovara i traga za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera.

-Zato bi Vljosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor, naglasio je.

Petković dodaje da bi bilo korisno i da Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa.

-Među njima je svakako i odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština, ali je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja..., navodi.

Petković podvlači da je jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara.

Bonus video

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti