Nedelja usred srede: Kosmet ponovo visoko na agendi, tržni centri na meti "lažnih bombaša", podvig hirurga VMA

20.04.2022

17:30

0

Od 21 čas održava se sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Nedelja usred srede: Kosmet ponovo visoko na agendi, tržni centri na meti "lažnih bombaša", podvig hirurga VMA
pregled sreda 2004 - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Ministarstvo zdravlja/A.Angelovski/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastali su se danas u Predsedništvu pred večerašnju sednicu Saveta bezbednosti UN i nastavak pregovora o registarskim tablicama.

Proteklih dana učestale su bile lažne dojave o podmetnutim bombama u tržnim centrima u Srbiji, što je ministar policije Aleksandar Vulin ocenio kao vrstu "ekonomskog rata".

Hirurzi VMA napravili su pravi podvig odstranivši redak tumor težak 17 kilograma i prečnika 50 centimetara.

Lajčak u Beogradu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, a posebno o značaju Briselskog sporazuma koji je potpisan pre devet godina. Predsednik je rekao da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština, i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

 

Lajčak je izjavio da će nastaviti da se u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja, dodavši da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina. 

Predsednik Vučić zahvalio je Miroslavu Lajčaku na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao.

Sastanci radnih grupa o tablicama

U Briselu se nastavlja runda sastanaka radnih grupa Beograda i Prištine za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, a sastanak glavnih pregovarača, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, održaće se u četvrtak, najavio je portparol Evropske unije Peter Stano, ističući da EU očekuje da se napredak postigne upravo do 21. aprila.

Prištinska strana tvrdi da 21. aprila ističe rok za primenu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

SB UN o KiM, Selaković na sednici

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu tokom koje će razmatrati redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbiju će na sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Početak sednice je u 21 sat po srpskom vremenu.

U izveštaju je generalni sekretar UN izrazio žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine do sada postignut samo "ograničen napredak" i ukazao da dijalog, uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa. Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

Lažne dojave o bombama - ekonomski rat

U ponedeljak je za sat vremena srpskoj policiji dojavljeno da su u tri beogradska tržna centra i jednom niškom tržnom centru postavljene eksplozivne naprave. Pozivi su stigli oko 14 časova, a TC "Rajićeva", "Galerija", "Novi Merkator" i "Delta planet" u Nišu odmah su evakuisani. Istragom je utvrđeno da su sa iste mejl adrese poruke iste sadržine poslate na mejl adrese tržnih centara.

 

Mejlovi su stigli sa servisa Protonmail, koji je baziran u Švajcarskoj, i sa njega su u prethodnom periodu u nekoliko navrata slate pretnje i Aerodromu "Nikola Tesla" i kompaniji "Er Srbija", saopštio je MUP Srbije.

MInistar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je povodom ovih bezbednosnih pretnji i pritisaka na Srbiju kroz dojave o podmetnutim bombama, prvo u avionima, a sada i u tržnim centrima, da je u pitanju čist hibridni rat koji se vodi protiv naše zemlje zbog toga što imamo samostalnu politiku i što nismo uveli sankcije i nećemo da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji.

- Kad zatvorite tržni centar, dok sve ne proverite, dok ne vratite ljude, vi ste u potpunosti izgubili dan. Niko neće kupovati u tom tržnom centru, izbegavaćete da odete tamo. Pravi se ozbiljna ekonomska šteta. To je ekonomski rat koji se vodi protiv nas. Ubuduće ćemo se truditi da preventivno više delujemo. Ako budete videli više policajaca u tržnim centrima, to nije zato što postoji neki problem, već zato što vodimo računa o vašoj bezbednosti - poručio je građanima ministar policije, te istakao da ove pretnje stižu sa teritorije EU i sa teritorije Ukrajine. 

Podvig lekara

Hirurzi Vojnomedicinske akademije, predvođeni dr Miroslavom Mitrovićem i dr Milanom Jovanovićem, odstranili su redak tumor velikih dimenzija, koji je kod pacijenta u potpunosti ispunjavao desnu polovinu trbuha pružajući se od jetre do dna male karlice, a zahvatajući desni bubreg i ureter.

 

Operativni zahvat uklanjanja tumora prečnika 50 centimetara i težine 17,5 kilograma trajao je pet sati.

Pacijent je u dobrom opštem stanju otpušten na dalji kućni oporavak, saopšteno je iz Vojnomedicinske akademije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike