Dan D za tablice: Danas razgovor Beograda i Prištine u Briselu

21.04.2022

08:28

0

EU će pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena

Dan D za tablice: Danas razgovor Beograda i Prištine u Briselu
AP Photo/Olivier Matthys, File

U Briselu će danas biti održan sastanak glavnih pregovarača u dijalogu Prištine i Beograda Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, posvećen pronalaženju trajnog rešenja za tablice, rekao je za Tanjug portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rešenja na dvema stranama.

- Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak - naglasio je Stano.

Istakao je da će "svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevati političku fleksibilnost i kompromis".

Peter Stano, Youtube printscreen
 

Prištinska strana tvrdi da 21. aprila ističe rok za primenu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra u Briselu koji je deeskalirao situaciju na severu pokrajine, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Bonus video
24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti