Neki će u parlament ući prvi put: Evo ko će sve sesti u poslaničke klupe u novom skupštinskom sazivu

07.04.2022

09:22

0

Za sada će u skupštinske klupe sesti poslanici sa 11 izbornih lista koje je formiralo 50 različitih političkih partija

Neki će u parlament ući prvi put: Evo ko će sve sesti u poslaničke klupe u novom skupštinskom sazivu
Skupština srbije parlament.gov.rs 3 - Copyright parlament.gov.rs

Republička izborna komisija objavila je da će parlamentarni i predsednički izbori biti ponovljeni na 55 biračkih mesta, te da se zbog toga odlaže sumiranje konačnih rezultata izbora. Gotovo je sigurno da ponovljeni izbori neće mnogo uticati na trenutni raspored snaga, kako na izbor predsednika koji je ubedljivo pobedio u prvom krugu, tako i na broj poslanika u parlamentu koji su stranke osvojile.

Za sada će u skupštinske klupe sesti poslanici sa 11 izbornih lista koje je formiralo 50 različitih političkih partija, grupa građana, pokreta, a neki među njima će u parlament ući prvi put. 

Srpska napredna stranka osvojila je 120 mandata. Kao što je već poznato, listu naprednjaka predvodile su nestranačke ličnosti - dr Danica Grujičić, proslavljeni matematičar Stojan Radenović, molekularni biolog Jelena Begović, sportistkinja Borislava Perić Ranković, glumac Lazar Ristovski, dr Marija Zdravković, a tu su i violinista Jovan Kolundžija, operska diva Jadranka Jovanović, košarkaš Marko Kešelj, glumac Lepomir Ivković... Tek su na 14. i 15. mestu premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pored SPS-a, koji uz vođstvo dosadašnjeg predsednika Skupštine Ivice Dačića ima stabilnu poziciju i u budućem sazivu, u skupštinske klupe sešće i neka nova lica. Tako će priliku da predstavljaju svoje birače u parlamentu imati 13 kandidata koalicije "Moramo" kao što su producent Aleksandar Jovanović, dr Biljana Đorđević, Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd", Đorđe Miketić, dosadašnji odbornik u Starom gradu. prof. dr Đorđe Pavićević, dr Jelena Jerinić, advokat Danijela Nestorović... 

Lideru Dveri Bošku Obradoviću skupštinsko zdanje nije nepoznato, a pored članova njegove stranke, kao poslanici će se okušati i koalicione kolege iz POKS: Žika Gojković, Ivan Kostić, prof. Tamara Milenković Kerković, Miloš Parandilović.

Među poslanicima će se naći u novom sazivu i predstavnica Zavetnika - Milica Đurđević Stamenkovski, zatim Zoran Zečević, Dragan Stojanović, Dušan Stojiljković, Nikola Dragićević, Bojana Bukmirović...

Koaliciju NADA predstavljaće Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović unuk Draže Mihailovića, kao i penzionisani general Božidar Delić. 

Listu "Ujedinjeni za pobedu Srbije" predstavljaće Marinika Tepić, Borko Stefanović, Pavle Grbović, Marija Lukić... Dragan Đilas, budući da je 64. na listi koalicije, po svemu sudeći, neće biti poslanik. Iako su nastupili na istoj listi na izborima, Narodna stranka najverovatnije će nastupati samostalno u parlamentu, a tu su Vladimir Gajić, Miroslav Aleksić... Na listi koalicije koja je funkcionisala dok su trajali izbori su i Sandra Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Zoran Lutovac, Branimir Jovančićević, Vladeta Janković... 

Iz Novog Pazara i Tutina ponovo stižu poslanici sa manjinske liste SDA Sandžaka, Enis Imamović, profesor i Selma Kučević, diplomirani pravnik, koji su i u dosadašnjem sazivu bili poslanici. Sa liste "Zajedno za Vojvodinu" takođe dolazi dvoje poslanika - profesor filozofije Subotičanin Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata i advokat Aleksandar Olenik iz Beograda. Nosilac liste Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić biće nov u Skupštini, a uz njega će biti i Jahja Fehratović i Zaim Redžepović. Među starim licima SVM u donošenju zakona učestvovaće Balint Pastor i Elvira Kovač, dok će još tri poslanika biti nova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike