Stižu čestitke iz inostranstva i regiona: Vučić ostaje predsednik Srbije! (FOTO)

04.04.2022

20:06

1

Prema trenutnim rezultatima, osvojio je skoro 60 odsto glasova

Stižu čestitke iz inostranstva i regiona: Vučić ostaje predsednik Srbije! (FOTO)
vucic izbori pobeda - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nekadašnji izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarad Grenel čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika Srbije.

- Čestitam Aleksandru Vučiću reizbor. Imamo jako i rastuće prijateljstvo između SAD i Srbije i još mnogo toga treba da uradimo zajedno - napisao je Grenel na Tviteru.

Čestitkama se pridružio i  potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

On je na Telegramu napisao da se istinske suverene države Evrope mogu nabrojati na prste jedne ruke.

- Pored Rusije, to su Belorusija, Jermenija, Turska i, što su jasno potvrdili jučerašnji izbori, Srbija i Mađarska - napisao je Kosačov na Telegramu.

- Bravo, Srbijo! Bravo, Mađarska! Bravo, prava i suverena Evropo - napisao je Kosačov.

Ministar spoljnih poslova Međarske Peter Sijarto pozdravio je danas pobedu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na opštim izborima održanim u nedelju i ocenio da su izbori u Srbiji važni i za Mađarsku.

Sijarto je na Fejsbuku napisao da su rezultati srpskih izbora značajno uticali na budućnost Mađara koji žive u Srbiji i na mađarsko-srpske odnose, preneo je MTI.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

- Mnogo smo radili na tome da istorijski antagonizam pretvorimo u istorijsko prijateljstvo. Srećni smo što nam jučerašnji izbori omogućavaju da nastavimo taj posao. Ne samo da smo mi ostvarili istorijsku pobedu, već je to učinio i predsednik Aleksandar Vučić, veliki prijatelj Mađarske - rekao je Sijarto i dodao da je nedavno razgovarao telefonom sa "svojim prijateljem i kolegom Nikolom Selakovićem".

Mišel čestitao pobedu Vučiću

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je danas Aleksandru Vučiću na osvajanju drugog uzastopnog mandata predsednika Srbije.

"Nastavimo blisku saradnju kako bismo produbili partnerstvo Evropske unije i Srbije i napredovali u našoj zajedničkoj agenci i pregovorima o proširenju", napisao je Mišel na Tviteru.

Hil čestitao Vučiću pobedu i svim građanima Srbije

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil čestitao je danas predsedniku Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima, kao i svim kandidatima koji su učestvovali na izborima.

Hil je u čestitki na Tviteru uputio i pohvale građanima Srbije što su "ostvarili svoje demokratsko biračko pravo".

"Čestitam predsedniku ponovni izbor za predsednika Srbije i svim kandidatima koji su učestvovali na izborima. Upućujem pohvale građanima Srbije što su ostvarili svoje demokratsko biračko pravo", napisao je američki ambasador na Tviteru.

 

 

 

Čestitke je uputio i Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta

- Predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS-u u svoje ime, NSD i Srba u Crnoj Gori čestitam na izbornoj pobedi! To potvrđuje opredeljenost građana Srbije ka nastavku razvoja i zaštite sveukupnih srpskih nacionalnih interesa. Siguran sam da će mir i stabilnost obeležiti budućnost naše bratske Srbije - poručio je Mandić na svom Tviter profilu.

 

Predsednik Demokratske partije Srba Makedonije Ivan Stoilković čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika Srbije i poručio da je takva pobeda garancija političke stabilnosti Srbije, "što je od nasušne važnosti za srpski narod, Srbiju i ceo region".

- Poštovani gospodine predsedniče, u svoje i u ime Srba Makedonije upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Srbije, a našem narodu izražavam duboku zahvalnost na mirnim, slobodnim i demokratskim izborima i visoko izraženoj nacionalnoj zrelosti - naveo je Stoilković u čestitki.

Lider HDZ BiH Dragan Čović čestitao je danas aktuelnom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću još jednu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima i pobedu SNS-a na parlamentarnim izborima uveren da će, kako je naveo, dosadašnja dobra saradnja BiH i Srbije biti produbljena.

- Uvaženi predsedniče Vučić, dozvolite mi u ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, u ime moje domovine Bosne i Hercegovine, ali i u svoje lično, da Vam uputim najiskrenije čestitke na još jednom osvojenom predsedničkom mandatu kao i ostvarenim izbornim rezultatima Srpske napredne stranke, s Vama na čelu, na izborima u Republici Srbiji - poručio je Čović i dodao:

- Smatram da ćete ponovno ukazano snažno istorijsko poverenje građana Srbije odgovorno iskoristiti i da će ostvareni rezultat kreirati još jedan snažan mandat za uspešne političke korake Vas i Vaše stranke.

Poželevši Vučiću uspeh u radu, Čović je naveo da veruje da će dosadašnju dobru saradnju, prijateljstvo i trajnu vezu Bosne i Hercegovine i Srbije, još više produbiti i učvrstiti na dobrobit svih naroda.

- Uz izraze mog ličnog poštovanja, želju za uspehom u budućem radu kao i dobrim zdravljem i zadovoljstvom u Vašem ličnom životu, srdačno Vas pozdravljam - naveo je Čović.

Draško Stanivuković

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pobede na izborima koja je, kako je naveo, ubedljiva i čija se veličina ogleda u njenom kontinuitetu jer je "mnogo teže očuvati vlast, nego je dobiti".

- Ova ubedljiva pobeda nam jasno ukazuje na veliku podršku koju imate među našim narodom, te da su Vaši napori da Srbija bude jedna od najjačih zemalja kako među zemljama Zapadnog Balkana tako i šire, prepoznati od strane građana Srbije - poručio je Stanivuković u čestitki, objavljenoj na sajtu grada Banja Luka.

Stanivuković je naveo da je i sam kroz video-poruku podrške koju je uputio predsedniku Vučiću pokazao koliko je podrška Srbije značajna i za Republiku Srpsku i za Banju Luku, podsetivši da je osim velike pomoći za vreme pandemije, zahvaljujući Srbiji, između ostalog izgrađen i višenamjenski objekat u naselju Petrićevac, u sklopu kojeg se nalaze vrtić i ambulanta.

- Podrška Srbije u našem gradu biće vidljiva i u narednom periodu, a zahvaljujući toj podršci naš grad dobija novu školu u naselju Ada, najveći gradski park sa jezerom, te multifunkcionalni sportski centar u naselju Lauš, ali i još mnogo toga- istakao je Stanivuković.

Između ostalog, izrazio je uverenje da će bratska saradnja biti snažnija u godinama koje dolaze jer su, kako je rekao, Republika Srpska i Republika Srbija bratske zemlje, kao što su Banja Luka i Beograd bratski gradovi, "a brat na brata uvek može i mora da računa".

Stanivuković je čestitku završio rečima: "Živela Republika Srpska, živela Srbija".

 

 

Na osnovu rezultata sa 90,71 odsto biračkih mesta koje je obradila Republička izborna komisija (RIK), trenutno najviše glasova na izborima za predsednika Republike ima kandidat Aleksandar Vučić, sa 59,55 odsto, objavljeno je na njihovom sajtu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sledi kandidat koalicije "Ujedinjena opozicija" Zdravko Ponoš sa 17,53 odsto, zatim kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,82 odsto, kandidat i lider Dveri Boško Obradović sa 4,42 odsto, kandidatkinja i lider Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski sa 4,31 odsto glasova.

Na šestom mestu po broju osvojenih glasova je kandidatkinja koalicije "Moramo" Biljana Stojković koja je osvojila 3,04 odsto, kandidatkinja koalicije Suverenisti Branka Stamenković 2,02 odsto i kandidat Srpske desnice Miša Vacić 0,89 odsto.

Najveća izlaznost u prethodnih 10 godina

Prema podacima RIK-a, izlaznost je bila 58,54 odsto.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić izjavio je sinoć da se izlaznost do 19 časova od oko 55 odsto može smatrati visokom i istakao da je to rekordna izlaznost u poslednjih 10 godina.

Pejić je za Tanjug podsetio da je procena "Faktor plusa" pre izbora bila da će 53 odsto glasača sigurno izaći na izbore, dok se 10 odsto u tom trenutku još uvek razmišljalo, te dodao da tako visoka izlaznost nije iznenađenje.

- Ovo je gornja granica predviđanja, zato ovu izlaznost možemo smatrati visokom, a ako uzmemo u obzir izlaznost na izborima u poslednjih 10 godina na različite izbore, ovo je rekordna izlaznost u poslednjih 10 godina, rekao je Pejić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike