Vučić na hitnim konsultacijama sa ambasadorima Kvinte

22.03.2022

14:27

0

Jedna od glavnih tema sastanka je i najnovija odluka privremenih vlasti u Prištini da zabrani glasanje Srbima sa KiM na teritoriji tzv. Kosova

Vučić na hitnim konsultacijama sa ambasadorima Kvinte
Vucic Kvinta 1 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte, objavljeno je na zvaničnom Instagram profilu.

 

 

Ovaj sastanak usledio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i teških i kompleksnih razgovora sa predstavnicima srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, kojem prisustvuju i sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici Srpske liste, predsednici svih Privremenih organa na Kosovu i Metohiji, direktori zdravstvenih ustanova, kao i komandiri istražnih odeljenja, Direktor regionalne direkcije policije, šef operativnih poslova, šef istražnog odeljenja, šef interventne jedinice, kao i drugih organa i institucija.

Jedna od glavnih tema sastanka je najnovija odluka privremenih vlasti u Prištini da zabrani glasanje Srbima sa KiM na teritoriji tzv. Kosova. Vučić je, saznaje se, zatražio hitne konsultacije sa ambasadorima zemalja Kvinte. 

Kako je danas potvrdio portparol EU, Peter Stano, Aljbin Kurti je odbio predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima, što je dodatno otežalo ionako tešku situaciju našeg stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini.

Prema nezvaničnim saznanjima, Srbi žele da napuste sve institucije, uključujući i policiju, da ostave oružje i da se mirnim i demokratskim putem suprotstave albanskom teroru. Vučić, prenose mediji, nije bio najsrećniji zbog predloga, pa ih je pitao "šta ćemo dan posle".

Očekuje se da posle sastanka sa ambasadorima Kvinte razgovara i sa ruskim ambasadorom i otpravnikom poslova ambasade Kine, a tokom večeri moguća je jos jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

Predstavnici srpske zajednice na Kosovu i Metohiji su, u svetlu ovog najnovijeg kršenja elementarnih prava na izražavanje građanske volje na izborima, ponovo naglasili apel predsedniku Vučiću da "ukoliko ih država ne bude zaštitila", Srbi će biti spremni da kolektivno napuste svoja ognjišta i odu sa Kosova i Metohije“, pogotovo imajući u vidu izostanak reakcije od strane EU i onih institucija na KiM koje su zadužene za praćenje poštovanja ljudskih prava.

Predstavnici srpskih institucija na KiM apelovali su na predsednika Vučića da primeni radikalne mere, budući da srpsko stanovništvo, usled svakodnevnog maltretiranja na svim nivoima, ne može više "da sedi skrštenih ruku“, jer je situacija "dogorela do nokata“.

Tokom razgovora, predstavnici srpskih institucija na Kosovu i Metohiji dodatno su upoznali predsednika sa ogromnim pritiscima sa kojima se suočavaju na dnevnom nivou, uz sve glasnije izjave čelnika privremenih institucija u Prištini koji Srbe neretko otvoreno vređaju i dovode u vezu sa najnovijim međunarodnim događajima, posebno koristeći agresivnu, lažnu i neselektivnu retoriku vezanu za situaciju između Ukrajine i Ruske Federacije, što dodatno utiče na ionako nepovoljan položaj Srba na KiM.

Predsednik je upoznao predstavnike srpskih institucija na KiM sa perfidnim zamkama i ucenama vlasti u Prištini i Aljbina Kurtija, kao i sa beskrupuloznim načinima na koje Kurti, uz pomoć nekih Zapadnih ambasada, pokušava da natera Srbiju da poklekne i prizna tzv. nezavisno Kosovo.

Predsednik je, nakon temeljne i sveobuhvatne analize i razgovora sa predstavnicima srpskih institucija na KiM, ukazao da država, kao i do sada, neće donositi nikakve odluke na prečac, niti pod bilo čijim uticajem, jer je, kao i mnogo puta do sada, upravo to ishod koji priželjkuju svi oni kojima nije stalo do toga da Srbija bude snažna, stabilna i prosperitetna zemlja koja vodi računa o životima svojih građana i njihovoj dobrobiti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike