Sramota: Učenici u Tuzli uče da su Srbi agresori na BiH

15.03.2022

10:11

0

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za Nezavisne da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH, te da zastupa interese samo bošnjačkog naroda

Sramota: Učenici u Tuzli uče da su Srbi agresori na BiH
tuzla brcko O kanal youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen O Kanal

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su "Srbi agresori na BiH".

Ibrahimović je, inače, bio pripadnik takozvane Armije BiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, rekao je za Nezavisne novine da se u jednom delu ovog udžbenika govori da autori žele da se istorija uči zasnovana na činjenicama, dok se u drugom delu potpuno izvrću činjenice.

Kojić je naveo da autori govore da će deca izučavati "opsadu Sarajeva" i napominje da je jasno i nedvosmisleno dokazano da se tu radilo o blokadi, što je utvrdila i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

"Imamo situaciju gde je takođe dokazano da je srpska zajednica uništena u Sarajevu i da su Srbi stradali na različite i brutalne načine. Postavljam pitanje da li će to učenici izučavati, i to kako su Srbi stavljeni izvan zakona, odvođeni iz svojih stanova, ubijani, kako i kako su njihova stradala tela stajala danima. Epilog svega je klasično etničko čišćenje sarajevskih Srba i njihov egzodus koji obeležavamo 16. marta", naveo je Kojić.

On je istakao da se govori i o "agresiji na BiH" i postavlja pitanje kako je moguće da su oni čiji su preci živeli na ovim prostorima mogli da izvrše agresiju sami na sebe.

"Neko ko je bio u takozvanoj Armiji RBiH, čiji su članovi izvršili stravične zločine, autor je knjige. Pitanje je da li je kompetentan da napiše knjigu", naveo je Kojić.

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za Nezavisne da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH, te da zastupa interese samo bošnjačkog naroda.

Milošević ističe da su ti događaji bili mnogo kompleksniji, dok u udžbeniku posebno Srbi, ali i Hrvati zastupljeni kao oni koji su jedini krivci za sve što se dešavalo tokom građanskog rata, a da su Bošnjaci ti koji su jedini žrtve ovog sukoba.

"Ovo ima elemente nekog lošeg holivudskog filma. Autor knjige bio je pripadnik takozvane Armije BiH, pa se pitam koliko u ovoj situaciji može biti neutralan i objektivan. Za razliku od autora, ja mislim da ovakav pristup ne doprinosi nečemu što se zove istina i pomirenje u BiH", kazao je Milošević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike