Zasad proglašeno 17 izbornih lista i šest kandidatura za predsednika

15.03.2022

09:52

0

Od uvođenja višestranačja, ovo je 13. put da se bira saziv Skupštine i 10. put da se bira šef države

Zasad proglašeno 17 izbornih lista i šest kandidatura za predsednika
Republička izborna komisija rik.parlament.gov.rs 6 - Copyright rik.parlament.gov.rs

Devetnaest dana Srbiju deli od glasanja za predsednika Republike, novi saziv Skupštine Srbije i odbornike beogradskog parlamenta. Zasad je proglašeno 17 izbornih lista za parlamentarne izbore i šest kandidatura za predsednika. O tome kakve novine donosi ovogodišnja kampanja za RTS je govorio predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Od uvođenja višestranačja, ovo je 13. put da se bira saziv Skupštine i 10. put da se bira šef države. Republička izborna komisija (RIK) danonoćno radi u staroj zgradi Skupštine Srbije.

Do 13. marta u ponoć proglašeno je 17 izbornih lista za parlamentarne izbore, a pet lista je u postupku poglašenja. Kada je reč o izborima za predsednika Republike Srbije, predato je osam kandidatura, a šest kandidata je zasad proglašeno.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će zbirna izborna lista biti proglašena do 18. marta u ponoć, kada ističe i rok za utvrđivanje konačnog broja birača.

"Ukupan broj birača određuje se rešenjem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a RIK onda donosi zaključak", objašnjava Dimitrijević i dodaje da svako može putem veb-prezentacije, ili odlaskom u opštinsku upravu da proveri da li je na spisku.

Redosled na listiću za parlamentarne izbore određuje se na osnovu proglašenja lista, dok se redosled kandidata za predsednike određuje žrebanjem.

"Žrebanje će biti u narednih par dana, najkasnije do 18. marta. U dva bubnja s kuglicama biće imena proglašenih kandidata. Ja kao predsednik komisije, sekretar i zamenik sekretara učestvujemo u žrebanju na sednici RIK-a, a RTS prenosi žrebanje", navodi Dimitrijević.

Ovi izbori donose i neke novine – uvode se lokalne izborne komisije, a međustranačkim dijalogom je dogovoreno da u RIK-u i lokalnim komisijama sede i predstavnici vanparlamentarnih stranaka – šest članova i šest zamenika članova.

Stalni sastav RIK-a i biračkih odbora čini oko 65.000 ljudi, a pored toga svaka proglašena lista ima pravo na po još jednog člana na svim biračkim mestima.

Poslednjih deset dana kampanje mediji ne smeju da izveštavaju sa otvaranja velikih infrastrukturnih objekata, ako na događajima učestvuju kandidati za poslanike, odnosno kandidati za predsednika, rekao je Dimitrijević.

Ove godine dijaspora će glasati u 34 zemlje, a ima dvostruko više glasača nego na prethodnim izborima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike