Priština sve nervoznija: Smeta im što se Srbija meša u život Srba na KiM, Hoti kritikovao i Lajčaka

10.03.2022

10:17

0

Hoti je govorio u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje u Evropskom parlamentu u Strazburu u Francuskoj

Priština sve nervoznija: Smeta im što se Srbija meša u život Srba na KiM, Hoti kritikovao i Lajčaka
Avdulah Hoti Kosovo onlajn Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen/Kosovo onlajn

Bivši premijer Kosova i član Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, rekao je da Srbija nije promenila svoj pristup, da se njeno mešanje u život Srba na Kosovu nastavlja i da su ilegalne strukture ponovo aktivirane, prenosi Reporteri.

Hoti je u govoru koji je održao u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje u Evropskom parlamentu u Strazburu u Francuskoj, govorio je o zastoju dijaloga Kosova i Srbije.

Hoti je rekao da Srbija nije promenila svoj pristup i da su izjave srpske strane zabrinjavajuće za dugoročni mir u regionu.

„Mešanje Srbije u svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu se nastavlja. Ilegalne strukture Srbije na Kosovu su ponovo aktivirane“, rekao je Hoti.

Hoti je dalje kritikovao Evropsku uniju rekavši da nastavlja svoj pristup dijalogu sa "konstruktivnom dvosmislenošću".

„Sadašnja vlada nasledila je jasno definisan proces dijaloga, sa platformom pripremljenom u sveobuhvatnom procesu unutar Kosova i dogovorenom sa partnerima, koja je jasno definisala principe i ciljeve dijaloga. Pristup prethodne vlade okrenuo je dijalog na pravi put posle dve godine zastoja, na kolosek koji je doveo do samo jednog zaključka a to je  međusobno priznanje. Kao predstavnik opozicije, stalno sam tražio od Vlade Kosova da se dijalog vodi tim pravcem“, rekao je Hoti.

Na kraju on kritikovao specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

„Ne razumemo šta posrednik EU posreduje u ovom dijalogu. Uz svo dužno poštovanje gospodinu Lajčaku, on nije tu da otvara kancelarije u Briselu kada se strane dogovore da se sastanu. On nije tu da prenosi poruke od jedne strane do druge već da osigura napredak ka konačnom sporazumu o međusobnom priznanju“, zaključio je Hoti.

Nešto ranije je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izneo pretnje da bi Beograd bio bombardovan kao 1999. godine, ako bi srpski vojnik kročio na KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike