Priština se priprema za izazivanje novih nevolja

26.02.2022

12:24

0

Povodom današnjeg postavljanja baze Kosovske policije u blizini Brnjaka, kao i pokušaja da pre dva dana hermetički zatvori administrativnu liniju, Dragišić je naveo da "smo već oguglali i navikli na takve provokacije Prištine"

Priština se priprema za izazivanje novih nevolja
zoran dragisic brnjak - Copyright Printscreen/YouTube/BN/facebook

Postavljanje nove baze Kosovske policije u blizini Brnjaka kršenje je Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova i još jedna u nizu provokacija prištinskih vlasti koje se ne obaziru i ne poštuju međunarodne sporazume, kaže profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić.

"To je sve jačanje prisustva kosovskih snaga bezbednosti na tom prostoru pod izgovorom da se poboljšavaju uslovi za rad granične policije, što se ne može pravdati time. Na prvi pogled je očigledno da to nije tako", rekao je Dragišić za Kosovo onlajn.

Komentarišući navode kosovskih zvaničnika i analitičara, koji danima govore kako je povećan bezbednosni rizik na severu Kosova zbog situacije u Ukrajini, Dragišić je naveo da ne vidi kakve veze ima situacija u Ukrajini sa bezbednosnom situacijom na severu Kosova.

"Šta bi sad Srbi uradili zbog situacije u Ukrajini?! To je besmisleno. Ako neko bude izazivao problem i provokaciju to će biti Albanci. Priča o ugroženosti je medijska priprema za nekakve nevolje koje Priština planira da bi opet optužila Srbe da su Srbi za to krivi. Upravo zbog takvih najava prištinskih valsti bio bih jako oprezan. Očigledno je da Srbi niti izazivaju niti planiraju da izazovu bilo kakve probleme na severu, niti su ikad to radili, niti se Srbima to isplati", kaže Dragišić.

Povodom današnjeg postavljanje baze Kosovske policije u blizini Brnjaka, kao i pokušaja Kosovske policije da pre dva dana hermetički zatvori administrativnu liniju, Dragišić je naveo da "smo već oguglali i navikli na takve provokacije Prištine".

"S tim moramo da računamo i da svoje aktivnosti prilagodimo načinu ponašanja albanske strane. Što se tiče srpske strane, srpska strana nikada nije povećavala bezbednosne rizike, od 1990. nikada nijedna problematična bezbednosna situacija nije bila izazvana sa srpske strane. Svaki put je provokacije, od manjih do onih ogromnih poput martovskog pogroma 2004. godine, izazivala albanska strana. Srbi nikada to nisu radili", naglasio je Dragišić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike