Sramna odbrana: Krasnići u Hagu optužuje Beograd za genocid i tvrdi da OVK nije bila zločinački pokret

09.11.2020

10:25 >> 14:50

0

Pred sudom se danas pojavio Krasnići, koji je rekao da je Kosovo sa SAD, NATO, EU i UN stvaralo svoju državu

Sramna odbrana: Krasnići u Hagu optužuje Beograd za genocid i tvrdi da OVK nije bila zločinački pokret
Copyright scp-ks.org

Hašim Tači će se danas od 15 sati prvi put pojaviti pred sudijom Tribunala u Hagu.

Specijalizovana veća sa sedištem u holandskoj prestonici terete Hašima Tačija za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnica je objavljena 5. novembra, i odmah nakon toga je Tači podneo ostavku na mesto šefa kosovske države.

Pored Tačija, u istoj optužnici za ista dela se terete i njegovi saradnici iz perioda rata, Jakup Krasnići, Kadri Veselji, kao i Redžep Seljimi.

Pred sudom se danas pojavio portparol OVK Krasnići kao prvi od optuženih.

scp-ks.org

U utorak, 10. novembra, pred Haškim sudom pojavit će se Redžep Seljimi, a u sredu, 11. novembra, Kadri Veselji. Njih dvojica su zajedno sa Tačijem uhapšeni i prebačeni u Hag istog dana, 5. novembra. Krasnići je uhapšen dan ranije, 4. novembra.

Optužnica navodi da su se ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni vršili najmanje od marta 1998. do septembra 1999. godine.

scp-ks.org

Na današnjem pretresu se neće diskutovati o optužnici i njegovoj krivici.

Krasnići je na početku rekao da je optužnicu dobio i da je razume, a potom je pročitano za šta tužilac tereti Krasnićija optužnicom kojom su obuhvaćeni i Tači, Veselji i Seljimi.

Optužnica ga tereti za zločine protiv čovečnosti – progon, zatvaranje, proizvoljno lišavanje slobode, druge nehumane postupke, surovo postupanje, mučenje, ubistvo, prisilne nestanke lica od aprila 1998. do 1999. na više mesta – Bare, Bajgora, Lapaštica, Podujevo, Drenovac, planina Beriša, Lapušnik, Uroševac, Gnjilane, Jablanica, Đakovica, Kačanik, Klečka, Likovac, Klina, Novo Brdo, Zlaš, Priština, Suva Reka, Vitina, Kahan i Kukeš u severnoj Albaniji.

Dela su sprovođena u sistemskim akcijama nad onima koji su označeni kao protivnici OVK i oni koji su imali veze sa pripadnicima srpskih, odnosno jugoslovenskih snaga.

Nakon pročitane optužnice, Krasnići je podsetio da je uhapšen 4. novembra, te je izjavio da se nikad u životu, ni u jednom slučaju, nije ponašao prema ljudima na način na koji su se prema njemu ponašali u pritvorskoj jedinici i u prevozu do te zgrade.

scp-ks.org

– Ja sam bio u ratu, borili smo se protiv Srba koji su počinili genocid na Kosovu –  rekao je Krasnići. – Ja sam se politički borio protiv Srbije i nikada ništa nisam radio protiv civila. Specijalizovani tužilac nas optužuje za udruženi zločinački poduhvat. Za moje drugove i moju porodicu, za nas i naš narod to je uvred, jer mi smo, u situaciji kada se odlučivalo o životu i smrti, sebe podredili tome da stvorimo svoju državu zajedno sa SAD, NATO, Evropskom unijom i UN. Mi smo bili oslobodilački poduhvat, a zločinački poduhvat su činili Beograd i svi oni koji su podržavali politiku Beograda. To je poznato svakome ko danas ima više od 30 godina. ZA sve što piše u optužnici trebase obratiti Beogradu – naveo je Krasnići pred sudijom.

On je ponovio da ništa što se navodi u optužnici nije tačno, te da će tokom suđenja izneti dokaze za to.

Krasnići je ponovio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

scp-ks.org

– Izjašnjavam se da nisam kriv – rekao je Krasnići.

Statusna konferencija biće zakazana naknadno.

Odbrana je najavila da će podneti zahtev za privremeno puštanje na slobodu.

Krasnići je na kraju rekao da smatra da su celokupna optužnica protiv njega i svi postupci koji su primenjeni prema njemu neodgovarajući i da je nevin, te ne shvata zašto je uopšte doveden na sud.

– Znate da je postojao sud za bivšu Jugoslaviju i pred tim sudom su bili optuženi neki ljudi sa Kosova.Mene su dva puta zvali kao svedoka i tamo sam rekao sve što sam imao da kažem. Tako da, ako postoji bilo kakvo svedočenje ili činjenica koja mene inkriminiše, ja bih odavno bio optužen pred tim sudom. Godine 2006. srpska SANU je pokušala da pokrene nešto protiv mene. SANU je sarađivala sa sudom, i evo, uspeli su. Ne postoji niko stariji do 30 godina na Kosovu ko ne zna ko je zapravo počinio genocid. Ja nisam kriminalac, ja sam intelektualac. Završio sam visoke škole i radio kao profesor i bio sam prisiljen da se borim za slobodu Kosova, ali sa narodom sam uvek postupao humano i nikome nisam naneo nepravdu, te ne shvatam zašto se meni nanosi ovakva nepravda, stavljaju mi lisice. Ja to nikad nikome nisam uradio – naveo je Krasnići.

Zasedanje je završeno, a danas u 15 sati očekuje se da se pred sudom pojavi Hašim Tači.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike