Poslanica Bundestaga „oplela“ po NATO: Štitili su kriminalce iz OVK

09.11.2020

20:43 >> 08:56

0

Ona je na Fejsbuku napisala da je posao Haškog tribunala da sada obezbedi bezbednost potencijalnih svedoka, kako ih ne bi zastrašivali, ili čak ubijali

Poslanica Bundestaga „oplela“ po NATO:  Štitili su kriminalce iz OVK
Copyright Profimedia

Poslanica turskog porekla u nemačkom Bundestagu Sevim Dagdelen iznela je optužbe na račun bivše OVK i njenih lidera, ali i na račun NATO, navodeći da je prekršio međunarodno pravo podržavajući kriminalce iz OVK.

Ona je na Fejsbuku napisala da je posao Haškog tribunala da sada obezbedi bezbednost potencijalnih svedoka, kako ih ne bi zastrašivali ili čak ubijali, kao što je bio slučaj sa bivšim kosovskim premijerom i komandantom OVK Ramušem Haradinajem preneo je prištinski ””Reporteri”.

– Potvrda optužbi protiv (Hašima) Tačija takođe je udarac za saveznu vladu koja je svih ovih godina branila zločinca, s obzirom na to da je znala da je nemačka obaveštajna služba BND ukazivala 2005. na komandanta OVK kao na vezu između organizovanog kriminala i politike, kao i glavna tužiteljka Tribunala u Hagu Karla del Ponte koja je otkrila krijumčarenje organa 2008. godine – napisala je Dagdelenova.

Ona je iznela optužbe i na račun NATO, kao i nekadašnjih lidera vodećih NATO članica SAD, Velike Britanije i Nemačke, Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera, prenelo je Kosovo onlajn.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Jedan od osnivača i čelnih ljudi u terorističkoj paravojsci OVK Hašim Tači odgovaraće i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metohiji i severu Albanije, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, koji je obuhvaćen optužnicom specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita.

Hašim tači i Kadri Veselji su se doborovoljno poredali pre nekoliko dana i istog dana su odvezeni u Hag.

Tači će sutra u Hagu biti pozvan da se pred sudijom za prethodni postupak izjasni o krivici po optužbama koje su napisane u 10 tačaka.

Bivši oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred sudom u Hagu za najmanje 98 ubistava.

Tači će u 15 sati izaći pred sudije.

Oni su optuženi za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija i ostale za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike