Propao pokušaj Đilasovih medija da ospore odluku Srbije o krizi u Ukrajini, stručnjaci jednoglasno podržali Vučićev predlog

26.02.2022

11:03

0

Savet za nacionalnu bezbednost doneo je juče odluku o merama povodom novonastale krizne situacije u Ukrajini

Propao pokušaj Đilasovih medija da ospore odluku Srbije o krizi u Ukrajini, stručnjaci jednoglasno podržali Vučićev predlog
Tan2022-2-25_191114798_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji u Ukrajini, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, donete su odluke i mere povodom novonastale krizne situacije u Ukrajini.

Predsednik Srbije saopštio je odluku Saveta, kojem su prisustvovali i predsednik parlamenta Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici vojske i policije...

Kako je saopštio u obraćanju građanima, uprkos brojnim problemima i pritiscima sa kojima se Srbija suočava, odluka je doneta "hladne glave i u najboljem interesu Srbije", a to je da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji i tako se pridružiti zemljama zapada.

Istovremeno, predsednik je saopštio da Srbija nema problema sa snabdevanjem i cenama, te da su obezbeđene zalihe.

- Uradili smo puno da obezbedimo sve za zemlju, od energenata do hrane. Kukuruza ima za narednih 6 meseci, sve što je bilo kuhinjske soli kupili smo, imamo dugotrajnog mleka za 60-90 dana, kupili smo mnogo pirinča, obezbedili smo ulje, mleko u prahu, dugutrajno mleko. Naši magacini su puni, magacini su u Šidu, Mitrovici, Pazovi... Imamo svega, rekao je Vučić.

Nakon ovakve odluke državnog vrha i mera koje su donete, opozicioni mediji koji su pod direktnom palicom Dragana Đilasa i Šolaka, pokušali su da dobiju bilo kakvu kritiku donetih mera, ne bi li to iskoristili u predizbornoj kampanji.

Međutim, komentari su verovatno iznenadili i njihove nalogodavce, pošto su svi redom pohvalili odluku i donete mere države. Nisu čak ni uspele provokacije da Srbija sedi na dve stolice i slično.

Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, gostujući na N1 ocenio je da je "Zaključak dobro promišljen, uravnotežen, adekvatan situaciji i, što je najvažnije, u skladu sa nacionalnim interesima".

Na dodatnu konstataciju voditeljke N1 da "EU kaže da sedimo na dve stolice", Trapara je poentirao: "Srbija sedi na svojoj stolici".

 

 

Čak je i Aleksandar Milošević, urednik ekonomije u listu "Danas", u izjavi za takođe opozicionu Novu S pohvalio mere države.

"Da, dobro je što je država odlučila da te neke ključne robne rezerve produži na 3 meseca, da napravi zalihe jer su i Rusija i Ukrajina veliki poljoprivredni proizvođači!"

 

 

Karijerni diplomata Branka Latinović u izjavi za istu televiziju takođe je imala samo reči hvale za ovakvu odluku države.

"Bili su enormni pritisci na Vučića, ali zaključci su dosta dobri, sveobuhvatni, uravnoteženi, rečeno je sve! Vučićeva izjava je jako odmerena i, za razliku od izjava iz regiona, ona obuhvata veći segment!"

 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike