Nove opstrukcije protiv manastira Visoki Dečani: Nakon što su izmešteni na mapi, sada su izbrisani za turiste

21.02.2022

11:30

0

Posetioci, kada dođu u Dečane, u centru grada mogu da vide ovaj panel pored zastava Republike Albanije i OVK

Nove opstrukcije protiv manastira Visoki Dečani: Nakon što su izmešteni na mapi, sada su izbrisani za turiste
Copyright Dečani/Profimedia

Manastir Visoki Dečani objavio je na svom tviter-nalogu da je u centru Dečana postavljena tabla sa tri fotografije na kojima je prikazano ono najvažnije iz turističke ponude ove opštine, ali na kojima se ne nalazi manastir.

"Kada dođete u Dečane, možete da vidite šta su 'najvažnije turističke atrakcije' u tri fotografije. Ovaj panel, koji su finansirali i inostrani partneri, koji verovatno i ne znaju za šta su zapravo platili, sam za sebe puno govori. Nedostaje fotografija manastira", navedeno je na zvaničnom tviter-nalogu manastira uz fotografiju turističkog panela.

 

 

 

Dodaju da posetioci, kada dođu Dečane, u centru grada mogu da vide ovaj panel pored zastava Republike Albanije i OVK.

- Slike manastira, kao ni jasno vidljivog putokaza nema. Sve ovo govori više od mnogo reči o odnosu prema nama - poručuju iz manastira.

Podsetimo, oznaka za lokaciju manastira Visoki Dečani pomerena je nedavno na aplikaciji Gugl mape, ovoga puta do kružnog toka u Dečanima, a iz ovog manastira tim povodom poručuju da je svakom poznavaocu IT tehnologija jasno da nije reč o slučajnoj grešci, već o otvorenoj provokaciji.

- Nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi - navode iz manastira Visoki Dečani.

Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine Uneska, otvorena je provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije, poručuju iz Visokih Dečana, a prenosi Kossev.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike