Vučić posthumno odlikovao i legendarnog borca! Na predsednikovu inicijativu Kruševac gradi spomenik besmrtnom Veljku Radenoviću (VIDEO)

15.02.2022

15:21

0

Svojom hrabrošću se istakao u oslobađanju talaca od albanskih terorista

Vučić posthumno odlikovao i legendarnog borca! Na predsednikovu inicijativu Kruševac gradi spomenik besmrtnom Veljku Radenoviću (VIDEO)
vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno odlikovao generala Veljka Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena, junaka opevanog u pesmi i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine

Takođe, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića Kruševac gradi spomenik Veljku Radenoviću (1955—2012). 

Radenović se tokom svoje dugogodišnje policijske karijere, istakao u odbrani svoje zemlje i naroda, učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. 

Svoju policijsku karijeru, nakon završene Srednje škole unutrašnjih poslova u Vučitrnu započeo je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Prizrenu, a zbog izuzetnih rezultata ostvarenih u službi više puta je unapređivan.

Učestvovao je u formiranju Žandarmerije, u kojoj je radio na mestu pomoćnika komandanta Odreda Žandarmerije u Kraljevu odakle je i penzionisan u činu potpukovnika. Radenović je nosilac ordena za hrabrost kojima ga je odlikovao bivši predsednik Slobodan Milošević.

Predsednik Vučić istakao je danas da je Srbija nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i budućnosti, zemlja mira i dostojanstva i jasnog sećanja na sve one koji su svojom krvlju i kostima to dostojanstvo i slobodu zauvek obezbedili.

- Ja danas ovde pred vama želim da pomenem samo jednog laureata. Posthumno je odlikovan potpukovnik Veljko Radenović, onaj koji je poznat u našem narodu kao đeneral po kome je i nastala čuvena pesma „Ðenerale, tvojoj majci hvala“, jer danas je vreme kada konačno smemo da kažemo ko smo, odakle dolazimo i šta je naša zemlja, poručio je Vučić.

Prvo obeležje slavnom Đeneralu, kako su ga često zvali saborci i poštovaoci, biće podignuto na Bagdali, u blizini popularnog parka i na samo stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka, a biće otkriven na posebnoj ceremoniji 24. marta, simbolično na dan početka NATO agresije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike